Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az Intel beperelte az Nvidiát

2009.02.23. 11:05 Módosítva: 2009.02.23. 11:12
Nem tudtak megegyezni a felek az új processzorok licenceiről, ezért került bíróság elé az ügy. A vita tárgya a Core i7 chipeknél bevezetett új pont-pont összeköttetés.

A csipgyártó bíróság elé vitte az Nvidiával folytatott licencvitáját, írta meg az ITcafé. A delaware-i körzeti bírósághoz benyújtott kereset azt állítja, hogy a grafikus processzorokat és alaplapi lapkakészleteket fejlesztő rivális nem jogosult az integrált memóriavezérlővel szerelt Intel-csipekkel kompatibilis csipszetek gyártására. A tavaly novemberben bemutatott Core i7 volt az első ilyen termék, amit a jövőben újabbak követnek majd.

Féltékenység?

A PC World-nek Chuck Mulloy, az Intel szóvivője elárulta, hogy több mint egy éve birkóznak az Nvidiával a licenckérdés miatt, de eddig nem sikerült megállapodniuk. Az álláspontok szembenállását tükrözi az Nvidia reakciója a perre: a GPU-gyártó biztos abban, hogy négy éve megszerzett buszlicenc biztosítja számára a jogokat az integrált memóriavezérlővel ellátott processzorok támogatására.

„Meggyőződésünk, hogy a meglévő licencünk erre a termékköre is kiterjed” – idézi az eljárás megindítására válaszul kiadott sajtóközlemény Huang Zsen-hszünt (Jen-Hsun Huang), a cég vezérigazgatóját.

Aki szerint egyébként a per valójában azért indult, mert az Intel így próbálja megvédeni a visszaszoruló processzorpiacot. „Az egész ügy mozgatórugója a cpu, ami felett eljárt az idő, és amely helyett rövidesen a grafikus gyorsító lesz a számítógépek lelke” – magyarázta. Az újabban harsány megnyilatkozásaival feltűnést keltő cégvezető úgy véli: az Intel a pc-piac feletti kontrolljának elvesztésétől fél.

A két vállalat régóta folytat szócsatát arról, hogy a központi processzor vagy a gpu az igazi motorja a mai számítógépeknek. A vita kialakulásához az vezetett, hogy a két csiptípus korábban teljesen eltérő feladatai közötti határ kezd elmosódni: a gpu a masszívan párhuzamos feldolgozási képességének köszönhetően egyre inkább alkalmassá válik bizonyos általános célú számítások elvégzésére, míg az Intel útitervében, Larrabee kódnéven szerepel olyan csip, amely újszerű felépítésével egyszerre próbál mindkét feladatnak megfelelni.

Az Nvidia hangsúlyozta, hogy a jogi vita nem érinti a cég már piacon lévő termékeit.