Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Mindenben kijelző lesz 2019-ben

2009.03.06. 12:40
A Microsoft középtávú tervei szerint a repülőjegy, a bankkártya és a napilap is érintőképernyő lesz.

A Microsoft különféle részlegeinek éves bemutatója, a TechFest után a cég üzleti divíziójának elnöke, Stephen Elop a február 27-én tartott Wharton Business Technology konferencián is a résztvevők elé tárta, hogy milyennek képzeli vállalata a digitális világot tíz év múlva.

Pragmatikus váltás

A bemutatókat a Microsoft Office Labs szakemberei készítették 2019 címmel, írta meg az ITcafé. A bizonyos elemeikben még sci-finek tekinthető projektek (legalábbis ha széles körű elterjedésükre gondolunk) pontosan visszaigazolják Bill Gates sokat emlegetett vízióit a számítástechnika jövőjéről: érintőképernyő, ameddig a szem ellát.

A Microsoft nemrég visszavonult vezetője gyakorlatilag egy területen várja az áttörést és a paradigmatikus váltást: véleménye szerint az interfészek robbanásszerű átalakulása és fejlődése határozza meg a következő évtizedet, évtizedeket. A videókon látható koncepciók egyben közösek: olyan, a hétköznapi életben és a munkahelyeken használt új megoldásokat mutatnak be, melyeknél az input és az output eszközök már nem a képernyő-billentyűzet párosra épülnek. Képernyők változatos sokaságát láthatjuk a digitális újságtól a plasztikkártyáig, s mindegyik kijelző egyben kezelőfelület is.

E technológiák alapjai minden esetben rendelkezésre állnak már, sőt; a kérdés tömeges elterjedésük időpontja. Ugyanakkor persze óvatlanság lenne azt mondani, hogy végképp eltűnik az egér és a billentyűzet, hiszen világos, hogy az itt látható eszközök nem általános célú számítógépek, hanem célhardverek és -szoftverek kombinációi. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy ha beválik a jövendölés - s miért ne, hiszen azok „jósolnak", akik „készítik a jövőt" -, akkor már nem az asztali számítógép lesz az IT-ipar legfontosabb eltartója.