Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Március végén jönnek az új Xeonok

2009.03.09. 16:55 Módosítva: 2009-03-09 16:57:09
Várhatóan hó végén befutnak az Intel új Xeon csipjei, egy rakás technológiai újdonsággal. Bár az Apple Mac Próiban már március eleje óta elérhetők a Nehalem-alapú csipek, a hagyományos iparágnak várhatóan a Sun hozza el a terméket.

Szakértők már régóta várják, most itt a hivatalos dátum: március 31-én érkeznek meg az Intel új szervercsipjei, a kétprocesszoros rendszerekbe szánt Xeon EP-k. Ezek már az új Nehalem-architektúrára épülnek, a technológia tavaly mutatkozott be az asztali pc-kben Core i7-néven, de előnyeit leginkább profi területeken lehet kihasználni.

Volt már egy premier

A pc-s iparágba valószínűleg az Intel legújabb jóbarátja, a Sun Microsystems hozza majd el a technológiát, a cég tart is egy rendezvényt március 30-án, ahol várhatóan majd bemutatja a lassan már saját UltraSparc-IV+ és Sparc64 szervereinek is konkurenst állító új rendszereket.

A processzor premierje azonban már megtörtént egy egészen más közegben: az Apple egy hete bemutatott, profi felhasználóknak szánt Mac Próiban szintén az új Nehalemek dolgoznak, márpedig ezek a konfigurációk március eleje óta 24 órán belüli kiszállítással rendelhetők, hazavihetők.

A többi szervergyártó azonban mintha nem kapkodná el az átállást. Normál piaci körülmények közt persze egymást taposnák az új processzorért, a gazdasági válság miatt azonban tavaly augusztus óta szinte meghalt a szerverpiac, a gyártók hiába beszélnek energiahatékonyságról és nagyobb nyereségről, a vállalatok egyelőre inkább kivárnak, nem vesznek milliókért új gépeket.

Van előny

Pedig a Nehalem egy rakás fontos újítást hoz el a szerverpiacnak, a csip ledolgozza az Intel legtöbb gyengéjét az AMD-vel szemben. Az új Xeonokba integrált memóriavezérlő került, ami az AMD Opteronokban már évekkel ezelőtt megjelent, és azóta előnyt is jelentett ez a képesség a Xeonokkal szemben, most azonban ennek vége: a processzor közvetlenül éri el a memóriát, így kisebb az esély arra, hogy kifogy a feldolgozásra váró adatból.

Ugyanígy jelentős újítás az FSB adatsín megszüntetése. Az Intel csipjei eddig csak a rendszerbuszon keresztül tudtak kommunikálni a többi alkatrésszel, ez a csatorna azonban lassú volt, szűkös, ami főleg egy többprocesszoros szervernél jelentett óriási problémát, de a QuickPath Interconnect ezt a problémát is orvosolja. Ráadásként az új Xeonokban megjelent a HypetThreading, így a nyolcmagos rendszert 16 magosnak látja az éppen futó program - összességében akár 40-50 százalékos teljesítményemelkedés is elképzelhető a Core 2-es Xeonokhoz képest, amennyiben a programot jól írták meg.