Valér
4 °C
8 °C

Bemutatkozott a robotmodell

2009.03.17. 13:01
Akkumulátorokról mozog, de elég ügyesen sétál és még pózolni is képes a HRP-4C nevű robotnő.

A japánban fejlesztett android képes pózolni, testét harminc motor mozgatja. A tavaszi Tokiói Divatshow-n mutatkozik be először, március 23-án.

A típus a HRP-4C névre hallgat. Az eredetileg ötvennyolc kilós szerkezet mostanra negyvenháromra kilóra fogyott, ezzel nagyjából el is érte egy humán szupermodell súlyát. A készítők az anime filmekből megismert karaktereket másolták a robot arcának megalkotásakor, mondta Masayoshi Kataoka, a japán Nemzeti Tudományos és Iparfejlesztési Intézet munkatársa, aki részt vett a fejlesztésben.

A HRP-4C akkumulátorokkal működik, amiket a testében és fejében helyeztek el, képes szupermodell módjára pózolni, borítása azonban a birodalmi rohamosztagosok páncéljához hasonló, csak nem fehér, hanem ezüst és fekete színű.

A szerkezet ára jelenleg kétmillió dollár körül mozog és bár nincs terv arra nézve, hogy a közeljövőben piacra kerülne, a készítők szerint a 200 ezer dolláros eladási ár realitás lehet néhány éven belül.

Mindenesetre az ázsiai országban biztos lenne rá kereslet. Japánban található a világ 800 ezer ipari robotjának a fele, a további fejlesztésektől tízmilliárd dolláros bevételt várnak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft