Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Napelemes hajóval a Föld körül

2009.03.20. 16:44
Svájci és német mérnökök olyan napelemmel működő hajón dolgoznak, ami négy hónap alatt körbejárja az egész Földet. Ez lesz az első kísérlet arra, hogy napenergiával tegyék meg ezt az utat.

A PlanetSolar nevet viselő katamarán várhatóan 2010-ben indul majd útjára, és százhúsz nap alatt kerüli meg a Földet. A hajó nem szokásos üzemanyaggal megy: egy négyszázhetven négyzetméteres napelem segítségével tölti fel a rajta lévő lítium-ion akkumulátorokat. A kísérlettel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a hajózás miatt évente több milliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe - kétszerese annak, amit a légi közlekedés okoz - adta hírül a Consumer Energy Report.

planetsolar-maquette-2009-04

„Megpróbáljuk kezelni azt az energiát, amit a Föld ad nekünk. A hajó teljesítménye mindig annak függvényében fog változni, hogy épp mennyi a napsütés. Ilyen feladatot még soha senki sem vállalt"- mondta Raphaël Domjan a fejlesztőcsapat vezetője, aki egyben a hajó kapitánya is lesz majd. Az elkészült hajó mintegy harmincegy méter hosszú és tizenöt méter széles lesz. Súlya hatvan tonna, és átlagos sebessége tizenkilenc kilométer óránként. Ha a terv sikerül, a PlanetSolar lesz az első napelemmel működő közlekedési eszköz, amely megkerülte a Földet.