Auguszta
-4 °C
2 °C

Az Intel befagyasztja alkalmazottai fizetését

2009.03.26. 06:39
A takarékossági intézkedés mellett azt is tervezik, hogy kárpótolják a részvényeseket.

Az Intel kedden jelentette be, hogy az összes alkalmazott fizetését befagyasztják, hogy tovább csökkentsék a vállalat költségeit.

Mindenkit érint

Chuck Mulloy, a vállalat szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy mivel a csipek iránti kereslet a gazdasági válság miatt visszaesett, kénytelenek a takarékossági intézkedéseket meghozni, írta meg az ITcafé. A bérbefagyasztás mindenkit érint, még a vállalat elnök-vezérigazgatóját, Paul Otellinit is. Marad tehát a körülbelül 12,7 millió dolláros juttatás, ha a 2008-as fizetését nézzük.

Az intézkedést ugyanakkor még jóvá kell hagynia a részvényeseknek májusban, derül ki abból a jelentésből, melyet a cég az amerikai tőzsdefelügyeletnek nyújtott be. Ebben az iratban az is szerepel, hogy az Intel ez év második felében új opciók felajánlásával kárpótolni kívánja azokat az alkalmazottait, akiknek a részvényei veszítettek értékükből. Ez láthatóan igen komolyan vett lépés, mivel a december végén 83 900 alkalmazottat foglalkoztató cég dolgozóinak 87 százaléka egyben részvénytulajdonos is.

Nem ez az első takarékossági lépés a világ vezető csipgyártójánál: januárban több gyárat bezártak, ugyanakkor úgy döntöttek, hogy hétmilliárd dollárt költenek a következő két évben három amerikai gyár modernizálására, mely projekttől azt remélik, hogy segít megtartani 7000 munkahelyet. A sajtótájékoztatón Mulloy megerősítette, hogy ettől a befektetéstől semmiképp nem tekintenek el, mivel ez stratégiai terv.