Szilárda
0 °C
6 °C

Hódítanak az érintés nélküli bankkártyák

2009.03.28. 17:11 Módosítva: 2009-03-28 17:15:27
Egy év alatt megkétszereződött a MasterCard érintés nélküli technológiát alkalmazó bankkártyáinak száma. 2008 végén már 50 millióan használtak ilyen kártyát.

Az érintés nélküli bankkártya technológia lényege, hogy a kártyát 20 eurónál kisebb összeg esetén elég néhány centiméterre vinni a leolvasóhoz, és már meg is történt a fizetés. Nagyobb összeg esetén a leolvasás után a PIN kódot is meg kell adni, de a cég PayPass kártyáival így is gyorsabban lehet fizetni. Az érintés nélküli technológiát elsősorban gyors fizetést igénylő környezetben használják, például gyorséttermekben, mozikban, benzinkutaknál, de jól alkalmazható tömegközlekedési eszközökön, mozgóárusoknál és sport stadionokban is.

Jelenleg 28 országban, összesen 141 ezer PayPass elfogadóhely van, többek között Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Szerbiában. A közelmúlt leginkább figyelemre méltó újítása a 2008-ban, Törökországban bevezetett „smart sticker” volt, ami egy mobiltelefonokra ragasztható matrica, és amit az említett kártyákhoz hasonló módon, az olvasóhoz közelítve lehet használni. A bankkártyamatrica hagyományos tizenhat jegyű sorszámot visel, hitelkártyaként működik, de csak úgynevezett érintés nélküli terminálon használható.

A cég nemrég végzett felmérése szerint az érintés nélküli technológia fejlődésével a bankkártyák a kis összegű fizetéseknél is jelentős területet hódítanak el a készpénztől. A PayPass kártyával rendelkezők 41 százaléka azt válaszolta, hogy jóval ritkábban használ készpénzt, mint két évvel ezelőtt. Ennél többen (77 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy elsődleges fizetési eszközként tekintenek a kártyára, és csak akkor használnak készpénzt, ha kártyás fizetésre nincs mód. Az érintés nélküli technológia kereskedői oldalról is jó visszhangot keltett. Az ilyen típusú kártyát használó vevők aránya tavaly 14 százalékra emelkedett a tavalyelőtti 8 százalékról.