Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

A Google megmutatta titkos szervereit

2009.04.02. 14:54 Módosítva: 2009-04-02 14:54:59
A Google mindig is híres volt arról, hogy hétpecsétes titokként kezelte a szolgáltatásai mögött álló infrastruktúra technikai részleteit, bármennyire is kíváncsi a világ, mennyi számítási teljesítmény, háttértár és sávszélesség kell ahhoz, hogy csak a kereső működjön, nem is beszélve az ezer többi, kisebb alkalmazásról.

Most azonban kivételt tett a cég, és megmutatta, hogyan épül fel egy szerverközpontja a sok közül. Az évek óta keringő pletykák igaznak bizonyultak: a Google nem a nagy gyártók (HP, Dell, IBM, Sun) márkás és drága gépeit használja, hanem olcsó tömegtermékeket.

Egy egységben 1160 szerver dolgozik, a közös fogyasztásuk 250 ezer watt. A gépekben egyenként két processzor (hagyományos x86-os rendszerű, Intellel és AMD-vel egyaránt dolgozik a cég) dolgozik egy Gigabyte alaplapon, és két merevlemez szolgálja ki mindegyiket. A memória méretét nem árulták el, de az alaplapok mind a nyolc csatlakozója tele van velük.

Úgy néz ki, mint egy teljesen hétköznapi pécé. Tulajdonképpen az is.
Úgy néz ki, mint egy teljesen hétköznapi pécé. Tulajdonképpen az is.

Érdekesség, hogy a gépek energiaellátását nem egy központi szünetmentes tápegység végzi, hanem a saját tápegységek mellett vészhelyzet esetére minden egyes szerverben külön 12 voltos akkumulátor van beszerelve. A Google mérnökei szerint ez 3-4 százalékot csökkent a fogyasztáson, ami százezres nagyságrendű gép üzemeltetésénél már érezhetően jelentkezik a villanyszámlán. Ez a megoldás egyedülálló a világon, és a Google már 2005 óta használja teljes titokban. Ez volt a mi kis Manhattan-tervünk - mondták a rendszert kitaláló mérnökök a CNET tudósítójának.

A tömegtermékek alkalmazása is az ár miatt éri meg, ugyanezt a számítási kapacitást márkás szuperszámítógépekből összerakni nagyságrendekkel drágább lenne. Ráadásul a keresés tipikusan olyan feladat, hogy az apróbb malóröket (mondjuk egy találati listát a szokásosnál háromszor hosszabb idő alatt ad a rendszer) a felhasználó észre sem vesz, illetve hiba esetén könnyen át tudja venni a feladatot egy másik szerver. Amit a megbízhatóságon veszítenek, azt ellensúlyozza, hogy nem kell sokat bajlódni az esetleg meghibásodott alkatrészek javításával, hiszen bármikor rendelkezésre áll tartalék mindenből. Erre szükség is van, hiszen a Google szerverek brutális terhelés alatt dolgoznak éjjel-nappal, megszakítás nélkül.

A szervertermeket tervező vezető mérnök, Ben Jai a hatékonyságra a legbüszkébb. A Google szervertermeinek PUE értéke (ez azt mutatja meg, hogy a szerverek fogyasztásának hányszorosa a teljes központ világítással, légkondicionálással és hasonlókkal együtt számolt teljes energiaigénye) a legalacsonyabbak egyike a világon, és egyre lejjebb szorítják. Tavaly ősszel még 1,21-es értéket tudtak felmutatni (vagyis a gépek fogyasztásának 21 százaléka volt szükséges még extra energiaként a szerverterem üzemeltetéséhez), most viszont már 1,19-nél tartanak, de szerencsés időjárás mellett, vagyis amikor nem kell csúcsra járatni a légkondit, már 1,12-ig is le tudtak menni.