Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Munkába állt a világ legfejlettebb szuperszámítógépe

2009.04.03. 13:00 Módosítva: 2009-04-03 13:09:40
Bekapcsolták a japán űrhivatalban a tízmilliárd jen (kicsit több mint százmillió dollár, forintban nagyjából 22 milliárd) költséggel megépített Fujitsu FX1 szuperszámítógépet, ami azonnal rekordot is döntött, mint a kategória leghatékonyabb versenyzője.

A tokiói JAXA-főhadiszálláson dolgozó, és első menetben műholdak biztonságos Föld körüli pályára állításához szükséges szimulációkat futtató gépben 3008 darab, egyenként négymagos Sparc64 VII processzor dolgozik. 94 terabájt (ez a hétköznapi mérőszám gigabájt 1024-szerese) memória, és 10 petabájt (ez pedig 1024 terabájtnak felel meg) háttértár áll a gép rendelkezésére, hogy tudja hová tenni az adatait, meg a számítási eredményeit.

A gép teljesítményének elméleti maximuma 120 teraflops, és az első teszteken a gyakorlatban is sikerült 110,6-ig felpörgetni a számlálót. A flops mérőszám az egy másodperc alatt elvégzett lebegőpontos (magyarul tört számokkal elvégzett) műveletek számát jelenti, a tera előtag pedig milliószor milliót. A japán gép tehát a teszten egészen pontosan 121605986032025 matematikai művelettel végzett másodpercenként. És ezzel még mindig nem került be a világ leggyorsabb számítógépei közé, a legutóbbi hivatalos toplistán a 17. helyre lenne elég a sebessége.

A japán gép azzal döntött rekordot, hogy minden eddiginél hatékonyabban használja ki az erőforrásait, vagyis nagyon közel van az elméleti csúcsteljesítményéhez a gyakorlatban kipréselt érték. A Fujitsu FX-1 91,2 százalékot produkál, míg a világ legerősebb gépei, mint a listavezető, 130 ezer processzormaggal dolgozó Road Runner, vagy az ezer teraflopsos határt először áttörő Cray XT5, alig 75-80 százalékot tudnak kihozni az elméleti teljesítményükből. Ez azt jelenti, hogy a Fujitsu technológiájával minden eddiginél hatékonyabb és kisebb fogyasztású szuperszámítógépek építhetők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?