Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Újabb Atom-gyilkos processzor jön idén

2009.04.07. 13:30 Módosítva: 2009-04-07 13:31:31
Karácsony előtt a piacon lesznek a Snapdragon-alapú netbookok, ígéri a Qualcomm vezére. A gépek egy töltéssel akár egy napig is működnek majd.

Nagy reményeket fűz alacsony fogyasztású Snapdragon processzorához a Qualcomm. Az elsősorban a vezeték nélküli távközlés számára fejlesztett termékeiről és technológiákról ismertté vált kaliforniai vállalat vezérigazgatója, Paul Jacobs egy interjúban elárulta: a csippel nemcsak mobiltelefonokban, hanem netbookokban is találkozhatunk majd, a tervek szerint még az idén – írja az ITcafé.

Jacobs a múlt héten Las Vegasban rendezett CTIA Wireless konferencián nyilatkozott a Bloombergnek. A vállalatvezető szerint a tavalyi év slágertermékének tekinthető netbookok (elsősorban internetezésre szánt, kis méretű és könnyű mininoteszgépek) piaca óriási növekedés előtt áll. Jacobs úgy véli, a Snapdragonra épülő netbookok még karácsony előtt piacra kerülnek. Állítása szerint a processzor kevesebbet fogyaszt, mint az Intel Atom csipje, ráadásul jelentősen kevesebbet: egy akkumulátortöltéssel akár egy teljes napig működőképes gépek építhetők köré. Jacobs elárulta azt is, hogy legalább 15 gyártó, köztük az Acer, a Toshiba és a Samsung tervez terméket a processzorra, de azt nem mondta el, hogy e cégek mobiltelefont vagy netbookot fejlesztenek, esetleg mindkettőt.

A Snapdragon rendszercsip első generációja 1 gigahertzes órajelen működik, és többek között DSP-t, 3G-chipet és GPS-vevőt is tartalmaz. A Qualcomm tavaly novemberben jelentette be a netbookpiac igényeit is szem előtt tartó újabb szériát, a QSD8672-t, ez már 1,5 gigahertzes és kétmagos lesz, legfeljebb 1440 * 900 pixel felbontású kijelzőket támogat, és képes 1080p felbontású HD-videók lejátszására és felvételére is. Jacobs elmondta, hogy a Snapdragon-alapú netbookokon Linux fut majd. Ezek a rendszerek korábban nem értek el átütő sikert, a cégvezető szerint azért, mert a Microsoft Windowsát próbálták majmolni. Az újabbak viszont az igazgató szerint jobban hasonlítanak majd az Apple iPhone szoftverének felhasználói felületére, ezért népszerűbbek lehetnek.

Ma a netbookokban kizárólag x86-os processzorokat használnak, a gépek nagy többségében azok közül is az Intel Atomját, amely mellett az Intel Celeron, illetve a VIA C7 és talán a Nano kapott még mellékszerepet. Nemrég a Freescale is bemutatott egy kifejezetten ebbe a szegmensbe szánt rendszerchipet, de a grafikus processzorokat fejlesztő Nvidia is kacsingat ebbe az irányba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?