Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Egymást gúnyolja az Intel és az Nvidia

2009.04.09. 10:25 Módosítva: 2009.04.09. 10:29
Az Intel a saját grafikus kártyáját jobbnak tartja. Az Nvidia szerint a konkurens rossz teszteket végzett, rossz kártyákkal.

Az Intel nagyon komolyan veszi a mobilplatformokon folyó harcot az Nvidia konkurens rendszereivel. A legújabb prezentáció a notebookokba tervezett Intel GM45 lapkakészletet hasonlítja össze az Nvidia MCP79M és MCP79MVL csippel, írta meg az ITcafé.

Elméleti különbség

Az Intel szerint a GM45 lapkával szerelt notebookok sokkal tovább működnek az akkumulátorról az MCP79M rendszerhez viszonyítva, továbbá a Hollywood Quality Video teszt alatt a lehetséges 130 pontból 120-at megszereznek, míg az Nvidia csipje csak valamivel több mint 90 pontot kap. A vállalat elemezte a 3D-s teljesítményt is. A prezentáció szerint a 3DMark eredmények nem tükrözik a játékokban mutatott erőviszonyokat, ennek ellenére az Intel szerint fontos, hogy a GM45 a legtöbb DirectX 9-es programban jobban teljesít az MCP79MVL lapka integrált grafikus processzoránál.

Az Nvidia természetesen nem hagyta szó nélkül az esetet. A vállalat szerint egy notebook akkumulátoros üzemideje függ a tápellátás kapacitásától. Amennyiben azonos akkumulátorteljesítménnyel támogatott GM45, illetve MCP79M csipsettel felszerelt notebook kerül összehasonlításra, az Intel rendszer maximum négy-hat százalékkal bírja tovább a gyűrődést, ami az Nvidia szerint nem nevezhető soknak.

A további tesztek esetében az Nvidia nem tartják jogosnak a GM45-öt az MCP79MVL-lel összehasonlítani, hiszen az előbbi az Intel csúcslapkája, míg az utóbbi az NVIDIA belépőszintű modellje, a rendszereket illene a megfelelő kategóriában összemérni, hiszen az árak is ez alapján vannak kikalkulálva.

Az Nvidia a Hollywood Quality Video teszt eredményét tudomásul veszi, azonban meglátásuk szerint 2009-ben inkább a HD lejátszási képességek érdeklik az embereket. Utóbbi esetben pedig az Intel rendszer komolyan leszerepel, hiszen a Hollywood Quality Video HD erőpróbáiban a GM45 20 pontot kapar össze a lehetséges 130-ból, míg az MCP79M átlépi a 100 pontos határt. Mindezek mellett a processzor terhelése is beszédes adat, ugyanis az Intel lapkája 80-90 százalékban használja a központi egységet, míg az Nvidia csipje mindössze 30 százalékban terheli a processzort.

Rossz teszt

A 3D-s teljesítményre is válaszolt az Nvidia. A 3DMark használhatatlanságára tett utalásra ugyan nem reagáltak, azonban elmondták, hogy a GM45 lapka integrált grafikus processzorán a játékok többsége még csak el sem indul, így konkrét méréseket igen nehéz végezni. Mindenesetre ahol megfelelően működött az Intel rendszer, ott az Nvidia belépő szintű grafikus processzora jobban is teljesített.

Természetesen azt is kihangsúlyozták, hogy az integrált grafikus processzorok teljesítménye nem elég a mai játékok tökéletes futtatásához, azonban nem szabad elvenni az emberektől a lehetőséget, hogy ha alacsonyabb részletesség mellett is, de kikapcsolódjanak.

Az Nvidia szóvivője jelezte, hogy bármikor vállalnak egy független csoport által végzett összehasonlítást a két vállalat notebookok piacára nevező csipszetjei között. Emellett bérmentes szakértői segítséget is nyújtanak a konkurens cég marketingesei számára, ezzel elkerülve az olyan kellemetlen szituációkat, mint a mostani, amikor az Intel emberei egy felsőkategóriás lapkakészletet mértek az Nvidia belépő szintű termékéhez.