Lenke
17 °C
29 °C

Nem nőnek tovább a netbookok

2009.04.10. 10:20 Módosítva: 2009-04-10 10:25:37
A képminőség javulhat, a kijelzők mérete és a felbontás azonban várhatóan nem: egy elemzőcég szerint a netbookok árát mindenképp alacsonyan kell tartani, ezért csak olyan fejlesztésekre lehet számítani, amik nem jelentenek érezhető pluszköltséget.

Vinita Jakhanwal, az iSuppli elemzője szerint bár az utóbbi időkben megjelentek a 12 colos netbookok, a méretnövekedés nem mutat trendet: várhatóan a tízcolos gépek maradnak a legelterjedtebbek. Az elemző szerint a jellemzően 800x480-as vagy 1024x600-as felbontás sem nő a következő időszakban, mert a több pixel irreálisan megemelné a gyártási költségeket.

Szebb és zöldebb lesz a kép

A szakértő szerint ugyanakkor az elképzelhető, hogy a jelenlegi elavult paneleket a jobb képminőséget adó és környezetbarát LED-háttérvilágítású kijelzők cserélik, mert azoknak a pluszköltsége csak pár dollárt jelentene gépenként. Egy ilyen lépés már csak azért is érthető lenne, mert a ledes panelek fogyasztása alacsonyabb, ami kritikus kérdés az apró akkumulátorral szerelt netbookoknál.

Az iSuppli szerint a forgalom mindenesetre nőni fog: idén körülbelül 24,4 milliós forgalomra számít az elemzőcég, ami 2012-ig körülbelül 47,7 millióra emelkedik.

A képernyőméret azonban nem nagyon változik: a 10 colos panelek adják majd a forgalom 55 százalékát, a 8 és 9 colos panelek a 40 százalékát. Az eredetileg költséghatékony szempontokat szem előtt tartva bevezetett 7 colos kijelzők azonban várhatóan teljesen eltűnnek, idén legfeljebb öt százalékos részesedést jósolnak ezeknek a szinte használhatatlanul apró paneleknek.

Már van kraft

Főleg, mert már nincs szükség rájuk: az első netbookok azért is kaptak ilyen kis kijelzőket, hogy a hardverelemeket ne nagyon terheljék meg a futó feladatok, mostanra azonban már az Intel, a Via és az Nvidia is előállt olyan alkatrésszel, ami különösebb erőfeszítések nélkül, alacsony fogyasztás mellett képes meghajtani a tízcolos, nagyobb felbontású kijelzőket.

A 12 colos gépek elterjedésére viszont a látható folyamatok ellenére nem kell számítani az iSuppli szerint. Az elemzőcég azt állítja, hogy ez a méret már túl nagy, pont a netbookok legendás hordozhatóságát kezdené ki. Az ár is túl magas lenne, jelenleg 40 százalékkal kerül többe a 12-es, mint a 10-es kijelző. Nincs is túl sok cég, amelyik ebben a méretben gyártana, jelenleg csak az LD kínál 11,6 és 12 colos netbook-paneleket.