Helikopteres wifi vészhelyzetekre

2009.04.11. 08:45
A katasztrófa sújtotta területeken gyakran nem funkcionál a kommunikációs infrastruktúra sem. Egy német projektben erre keresnek megoldást oly módon, hogy kicsi helikopterekre rádióadókat szerelnek, melyekkel percek alatt bárhol hálózatot tudnak létrehozni.

A viharok, természeti csapások, katasztrófák esetén nem csak az épületek szenvednek jelentős kárt, hanem a vezetékes, a mobil kommunikációs és az internetes infrastruktúra is gyakran működésképtelenné válik. Ennek következtében az elzárt helyen rekedt emberek nem tudnak kommunikálni a külvilággal, így sokszor segítséget sem képesek kérni.

wifi1

Az Ilmenaui Műszaki Egyetemen olyan ad hoc hálózat kiépítésén dolgoznak, ami a katasztrófa sújtotta területeken tudna kommunikációs csatornát biztosítani a rászorulóknak. Az Andreas Mitschele által vezetett kutatásban egy négy légcsavarral meghajtott mini-helikopterre szereltek egy 10cm x 7cm -es VIA Pico-ITX alaplapot. Erre az áramforráson kívül egy gps-t, és egy rádióvevőt csatlakoztattak, mely mind wifi-, mind gsm-kommunikációra is alkalmas. Az így nyert szerkezet egy feltöltéssel 20 percet képes repülni. Ez alatt az idő alatt meg tudja találni a legalkalmasabb pontot, ahonnét a legjobban képes továbbítani az adatokat. Több helikopter együttes bevetésével percek alatt nagyobb területen is kiépíthető egy ad hoc vezeték nélküli hálózat.

wifi2

A szerkezet hardvere meglepően olcsó, alig 100 ezer forintba kerül, viszont az akkumulátora borsos áron, több mint 300 ezer forintért szerezhető csak be. Az áramforrás élettartama a szűk keresztmetszete a szerkezet használhatóságának. Minél többet kell a helikopternek a repülnie a sugárzási pontjának megtalálásáig, annál kevesebb ideig tudja a rádióadóit használni.  • Tippek
  • Bankszámla