Fülöp, Evelin
15 °C
26 °C

Rázásból ismeri fel tulajdonosát a mobil

2009.04.27. 12:15 Módosítva: 2009-04-27 12:16:39
A japán KDDI telekommunikációs vállalat technikusai olyan rendszert fejlesztettek ki, amely képes azonosítani a felhasználókat annak alapján, ahogyan megrázzák mobiltelefonjukat.

A fejlesztés a mobiltelefonba beépített gyorsulásérzékelő adatait használja fel, egy szoftver pedig összehasonlítja a rázás mikéntjét az előre betáplált profilokkal. Az egyes paraméterek hasonlósága alapján a telefon felismeri, hogy a jogos tulajdonosa kezébe került-e.

Az azonosítást egy sor egyéni ismertetőjel teszi lehetővé. Így például a karhossz ugyanúgy szerepet játszik, mint az izmok elrendeződése. Ehhez adódnak a jellegzetes mozgásminták és a mobiltelefon kézben tartásának a módja. A paraméterekből állítja elő az azonosítási rendszer az egyéni mozgásdiagrammot - magyarázták a fejlesztők.

A telefon tulajdonosa szinte ösztönszerűen ismétli ugyanazokat a mozdulatokat, másnak viszont szinte lehetetlen lemásolnia a rázás módját - vélik a technikusok. Ezért alkalmas a rendszer a felhasználó biztos azonosítására - állítólag van olyan megbízható, mint az összes jelenleg használatos biometrikus azonosító rendszer. A szenzor négy százalékos hibaaránnyal dolgozik.

A japán fejlesztők alkalmazási területként a mobiltelefonban elzárt mappákat említik, amelyek a felhasználó bizalmas adatait tartalmazzák. A mappához csak a megfelelő rázással lehetne hozzáférni.