Frigyes
17 °C
25 °C

Óriás kémrepülőt épít az USA

2009.04.30. 15:00 Módosítva: 2009-04-30 15:03:58
Az Isis képességei félelmetesek: 300 kilométerről kiszúrja a dzsungelben rejtőző katonát. Csak az egyharmadra kicsinyített modell megépítésére 400 millió dollárt költ a Pentagon.

A Lockheed Martin repülőgépgyárat bízta meg a mai kémrepülőgépek utódjának megépítésével a DARPA, a Pentagon kutatás-fejlesztési projektjeit felügyelő ügynökség. Az Isis (bár angolul ez Ízisz egyiptomi istennő neve is, a szó valójában rövidítés: Integrated Sensor Is Structure) nevű gépnek egyelőre egy harmadára kicsinyített méretű modellje készül el tesztelési célokra – jellemző a projekt méretére, hogy már a modell megépítésének is 400 millió dolláros a költségvetése.

Ha az Isis elkészül, igazán impozáns jelenség lesz. A klasszikus Zeppelin léghajókra emlékeztető formájú gép 137 méter hosszú lesz, 20 ezer méteres magasságban, a sztratoszférában repül majd, és egy feltöltéssel tíz évig képes működni. A mikrohullámú, illetve ultramagas frekvencián működő radarernyője hatezer négyzetméteres, ami nagyjából egy 15 emeletes ház, vagy egy futballpálya felületének felel meg. Ez a radar 300 kilométeres távolságból lesz képes követni légi és földi járműveket, de akár a növényzet takarásában levő katonákat is – és a képet, amit lát, valós időben közvetíteni a földi irányítóközpontba.

isis

Az Isis első próbarepüléseit 2013-ra tervezik az amerikai védelmi minisztérium illetékesei. A gép nagy vonalakban felvázolt tervei publikusak, bárki megnézheti DARPA weboldalán.