Olivér
4 °C
8 °C

Hordozható agymonitorozó és interaktív cipő

2009.05.02. 15:09
Magányos és csoportos robotok, interaktív cipők, hordozható agymonitorozó rendszer, gyógyászati célú játékok, tekintetalapú ember-gép kommunikáció – a Science beyond Fiction kiállítási anyaga nagy vonalakban felvillantotta az információs és kommunikációs technológia közeljövőjét.

Ritka az olyan konferencia, amelyen az előadások, beszélgetések, illetve a párhuzamos kiállítások egyaránt magas színvonalúak, élvezetesek. A prágai FET 09 ezek közé tartozott. A kiállítási anyagot jó szemmel válogatták össze a szervezők: ember-gép interakció különböző aspektusokból, mesterséges intelligencia és robotika, virtuális terek, mobilkommunikáció.

ag2

Egyik-másik bemutató után ismét felmerült a kérdés, hogy meddig tudomány és technológia, illetve mettől művészet például egy robot vagy egy virtuálisvalóság-környezet? Egyre elfogadottabbá válik az a koncepció, mely szerint tudomány-technológia és művészetek határai szép lassan egybemosódnak, illetve a művészeteket akár alkalmazásokként is felfoghatjuk. Divatos és rendkívül elcsépelt kifejezéssel élve: a prágai seregszemle a tudományművészet 2.0-ról (is) szólt.

A magyar „színeket" az ELTE Informatika Kar Lőrincz András által vezetett Neurális Információ Feldolgozó Csoportja képviselte: az A-Globe ágensei egyrészt egymással kommunikálnak, másrészt a környezetről kapott szenzorikus információk alapján azt módosító cselekvésekre képesek. Az egyik legérdekesebb alkalmazásban, a Turing játékban, a gép nemcsak kommunikál, hanem érzelmeinket is elemzi.

A barcelonai Starlab izgalmas előadásokat, bemutatókat tartott: könnyen kezelhető Enobio hordozható vezeték nélküli agymonitorozó rendszerük külsőre kicsit a korai kilencvenes évek virtuálisvalóság-sisakjaira emlékeztetett, letisztult, funkcionális változatban, azok bumfordisága nélkül. Nagy előnye még, hogy a moduláris design különböző alkalmazásokat tesz lehetővé. Egy másik kísérletük, a virtuálisvalóság-környezettel egybekötött rehabilitációs játékrendszer az agy sérült motorikus funkcióit igyekszik „korrigálni." A GAZECOM (tekinteten alapuló kommunikáció) sisakján keresztül a rendszer szemmozgásunk, koncentrációnk változását követi. Olyannyira, hogy az óvatlan felhasználó kicsit bele is szédül.

ag3

A Verona Egyetem interaktív cipőit hordók akár otthon átérezhetik a lábujjaik közé került tengerparti homokot, vagy a kerti pázsitot. Az érintés-alapú interfészek gyors fejlődését jól szemlélteti a projekt. A valóságélményt hanghatások teszik (majdnem) teljessé.

A SENSORIA szolgáltatásorientált architektúrán (SOA) alapuló szoftverekhez igyekszik vizuális tervezésnél, formális elemzésnél és az automatizált működtetésnél hasznosítható megközelítést nyújtani. Szabadon hozzáférhető fejlesztői környezetükbe integrált programjaik, segédprogramjaik komoly segítséget nyújtanak különböző SOA-alkalmazások kidolgozásához.

Mint más hasonló rendezvényeken, úgy a FET 09-en is a robotikai bemutatók bizonyultak a leglátványosabbnak. Például a labdába rúgó szórakoztató küllemű humanoid XPERO, egy, az ember cselekedeteit utánozni szándékozó „kognitív társ", robotkarok, egymással játszadozó Lego-kreációk.

ag4

A LAMPETRA biológiailag inspirált – a felettébb ügyes orsóhalról, szalamandráról mintázott – szerkezetei élő állatokhoz hasonló helyváltoztatást végeztek vízben. Meglepően élethűen mozogtak.

A Stuttgarti Egyetem Jasmine-ja, a „világ legnagyobb robotraja" nyílt forráskódú mikrorobotikai projekt, rendeltetése a mesterséges önszerveződés és az emergens viselkedésformák vizsgálata, jobb megértése. Ugyanők Symbrion-ja (Symbiotic Evolutionary Robot Organisms) a csoportos mozgásokat, kollektív cselekvéseket, kialakulásukat tanulmányozza.

ag5

Végszóként: az összes bemutatott projekt ismertetése lehetetlen feladat, így a kiállítás sokszínűségét rövid és szubjektív szelekcióval igyekeztünk, ha nem is visszaadni, de valamit felvillantani belőle.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?