Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Usb-s ultrahangkészülék készül

2009.05.02. 15:09
Két amerikai kutatónak sikerült olyan miniatűr ultrahangkészüléket létrehozniuk, ami usb-n akár okostelefonhoz is csatlakoztatható. Az ultrahang képét a mobil képernyőjén valósidőben figyelhetjük és továbbíthatjuk orvosunknak.

A Washingtoni Egyetem két kutatója évtizedek óta ultrahang-berendezések fejlesztésén dolgozik. William Richard és David Zar a Microsoft Kutatóintézetének támogatásával olyan hordozható eszközt alkotott meg, mely alig nagyobb egy golyóstollnál, és fogyasztása is olyan alacsony, hogy külső áramforrást sem igényel a működtetése.

sonar

Richard és Zar a miniatűr berendezést usb-n okostelefonhoz csatlakoztatták. A mobilon futó, a kórházakban használatos ultrahangprogramokhoz hasonló tudású szoftver segítségével a felvételek egyes képkockáit, vagy akár az egész videót rögzíteni lehet. Az így felvett anyag a mobilhálózat segítségével továbbítható a megfelelő orvosoknak, esetleg feltölthető egy adatbázisba.

Az amerikai kutatók szeretnék, ha eszközüket a fejlődő világban is tudnák hasznosítani a rászorulók. Zar szerint a berendezés jelenlegi félmillió forint körüli ára akár a negyedére is csökkenhet a közeljövőben, így akár mind magánfelhasználók számára, akár a segélyszervezeteknek könnyen megfizethetővé válhat. "A XXI. századi orvoslásban meghatározó a képalkotó eljárások használata"- mondja a kutató -, de míg a harmadik világban a mobil lefedettség 90%-os, ultrahang berendezésekhez a lakosság csupán 30%-ának van hozzáférése.

Természetesen a humanitárius alkalmazási lehetőségeken kívül kézenfekvő a berendezés felhasználása az otthoni betegápolásban, a sérült állatok kezelésében, illetve a harctéri diagnosztikában.