Megérkezett az új Kindle

2009.05.07. 15:30
Nagy lett és sokba kerül, miközben az elemzők nagy része szkeptikus az egész üzleti modellel kapcsolatban: kevesen gondolják, hogy az emberek szívesen költenek újság-előfizetésre, amikor ingyen is elolvashatják a híreket online.

Az Amazon bemutatta a Kindle új verzióját, a Kindle DX-et. Az eszköz kijelzője 250 százalékkal nagyobb, mint elődje, ami a vállalat vezetője, Jeff Bezos szerint komoly áttörés: „sosem kell nagyítanod vagy szkrolloznod. Csak egy dolgod lesz: az olvasás.

Szerződések sora

A készülék a PDF-formátumú dokumentumokat tudja megjeleníteni e-papír kijelzőjén, az Amazon három nagy könyvkiadó vállalattal is megegyezett, hogy legyen elég tartalom az eszközre. A vállalat ezen kívül szerződést kötött a New York Timesszal, a Washington Posttal és a Boston Globe-bal, ezek az újságok szintén olvashatók lesznek a Kindle-ön.

Br az Amazon büszke a termékre, a piaci reakciók elég vegyesek. A készülék kijelzője ugyan több mint kétszer akkora, mint elődjéé, sokak szerint éppen a mérettel van a gond: a Kindle DX nehezen fér bele egy táskába. Sokan eltúlzottnak érzik az árat is, hiszen a jelenlegi modellnél 130 dollárral drágább, 489 dollárba kerül.

amazon-kindle-dx-3

A VentureBeat elemzője, Anthony Ha például úgy nyilatkozott, hogy imád olvasni, újságokat nézegetni, de szó sem lehet róla, hogy ekkora összeget adjon a nagyobb kijelzőért.

Mások azt kifogásolják, hogy bár a Kindle a szürke 16 különböző árnyalatát képes megjeleníteni, színes képet nem tud mutatni, és videolejátszási lehetőség sincs benne.

„Egyáltalán nem olyan forradalmi, mint amilyennek be akarják állítani", írta Alexandria Sage a Reuters Blogson.

Nem akarnak fizetni

Bár Bezos szerint a Kinde jelentős lépés volt az informatika és a nyomtatott sajtó egyesülése felé, a szakértők szerint az eszköz nem képes megállítani az olvasók elszivárgását vagy az online térnyerését, mert az emberek nem akarnak olyasmiért előfizetői díjat fizetni, amit ingyen is megkaphatnak a NYTimes.com-on.

A bevételek tekintetében azonban már produkált eredményeket a Kindle. Bár pontos eladási adatokat nem hoztak nyilvánosságra, és csak annyit lehet tudni, hogy az e-könyvek aránya a teljes forgalmon belül egy százalék alatti, Bezos szerint amelyik könyvnek elkészül a Kindle-ös verziója, annak átlagosan 35 százalékkal ugrik meg a forgalma.

Az új Kindle 3500 könyvet tud tárolni és összesen 225 ezer műhöz fér hozzá.  • Hírek
  • Hírek