Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leleplezték a robotporszívó útját

2009.05.11. 10:33
Tényleg minden pontját bejárja a szobának a robotporszívó, legalábbis ez derült ki egy hosszú expozíciós idővel készült fotóból.

Többször is teszteltük már a Roomba robotporszívóját, volt, hogy az Electrolux borzasztóan drága gépével hasonlítottuk össze, máskor videót forgattunk róla és a felmosógépről. Bár minden alkalommal meggyőződtünk arról, hogy a szoba valóban tiszta lett, a mozgás pontos algoritmusát nem sikerült megfejtenünk.

3458136141 bb0bbe5812 b

Hadititok

Nem is csoda, mert a gyártó iRobot azt komoly titokként kezeli, márpedig az a cég, amelyik harci robotokat gyárt Afganisztánba meg Irakba, tudja, hogyan őrizzen meg információkat.

Most azonban ennek vége, legalábbis valamivel közelebb kerültünk a megoldáshoz, a Signaltheorist ugyanis rögzítette a gép útját. Az oldal készítője kikapcsolt minden fényt a szobájában, majd hosszú expozíciós időre állította a kameráját, így leplezte le, hogy merre járt a robot, meg az ő világító kis ledje.

A képen is látszik, hogy a Roomba először spirál leírásába kezdett, majd amikor nekiütközött valaminek, eszeveszett száguldásba ment át. A szobának vannak ugyan olyan területei, amiket alaposabban kitisztított, de alapvetően tényleg minden négyzetméteren átment, és jól látszik az erősebben világító fényekből, hogy a falak mentén még jobban odafigyelt a munkára.