Izmos gép a Széchenyi Egyetemen

2009.06.24. 07:24
Hat blade szerverből, egy fejgépből és egy tárolóból áll az a rendszer, amit a közelmúltban vettek át a Széchenyi István Egyetemen, hogy a mérnöki munkát segítsék.

A HP Magyarország jelentette be, hogy a Széchenyi István Egyetemen végzett kutató-fejlesztő munkákat mostantól a cég nagy teljesítményű számítógépe is segíti, írta meg az ITcafé.

A legújabb HP-fejlesztésű berendezés nemcsak teljesítménye, hanem kis mérete miatt is érdekes. Egy kutató íróasztala alá is betolható lenne, miközben több mint egy teraflopsos teljesítményével túlszárnyalja 200 asztali pc számítási teljesítményét is.

A konfiguráció hat darab HP BL2x220c blade szerverből, egy BL260c fejgépből és egy SB40c tároló blade-ből áll, ez összesen 13 csomópontot jelent. A számítógépben 26 darab 3 gigahertzes, négymagos Intel Xeon 5400-as sorozatú Harpertown processzor és 208 gigabájtnyi memória található.

Az elsődleges háttértárat 6 darab RAID-be kötött, 146 gigabájtos SAS diszk biztosítja, emellett minden számítási szerverben egy 250 gigabájtos SATA merevlemez is helyet kapott. A fejgépben lévő 2 db 250 gigabájtos SATA diszkkel együtt a rendszer összesített háttértár-kapacitása 4,3 terabájt.

A legkorszerűbb InfiniBand hálózati csatolók kötik össze a párhuzamosan működő csomóponti kiszolgálókat 3 mikroszekundumos késleltetés mellett 20 gigabit sávszélességen akkora sebességgel, hogy például egy DVD film egy-két másodperc alatt átkerülne egyik szerverről a másikra.

A rendszer nagy számítási kapacitása ellenére kis fogyasztású (kb. 16 asztali számítógép energiafogyasztásával egyenlő az energiafelvétel teljes terhelés mellett) és normál irodai környezetbe is elhelyezhető, nem kíván speciális hűtést.  • Tippek
  • Betét