Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Valami újat talál ki az Intel és a Nokia

2009.06.24. 16:45 Módosítva: 2009.06.24. 16:48
A két vállalat hosszú távú szövetséget kötött egy új termékkategória kifejlesztésére. A tervek egyelőre homályosak.

Együttműködési megállapodást kötött egymással az Intel és a Nokia, írta meg az ITcafé. A világ legnagyobb csipgyártója és a piacvezető mobilgyártó kevés konkrétumot árult el a szövetség céljairól, szakértők ezért azt gyanítják, hogy annak leginkább szimbolikus jelentősége van. A szkeptikusabb megfigyelők arra emlékeztettek, hogy a felek az elmúlt években kétszer is szövetkeztek egymással, de végül mindkét esetben rövidnek bizonyult az együttműködés.

Sok kérdőjel

A mostani stratégia hosszútávra szól, és egyrészről egy új, Intel architektúrájú (x86-os) processzorokra épülő, hordozható termék vagy termékkategória, másrészről pedig egy ezeken futó, Linux-alapú operációs rendszer kifejlesztését célozza. A megállapodás része az is, hogy az Intel megvásárolja a HSPA/3G-modemek gyártását lehetővé tévő Nokia-licenceket.

A közösen fejlesztendő termékről a felek csupán annyit árultak el, hogy hordozható lesz, az Intel csipjeire épül majd, és támogatja a széles sávú mobilinternetet. „Az új hordozható platform" túllép a mai okostelefonokon, notebookokon és netbookokon, és egy zsebnyi méretű eszközben „a számítástechnika és a távközlés legjobb szolgáltatásait" ötvözi majd – áll a cégek közleményében. Azt, hogy mikor várható a megjelenése, nem árulták el, elemzők szerint legalább egy-két évre van szükség egy ilyen termék kifejlesztéséhez.

A kevés részlet miatt azonban többen nem is a vizionált új termékben, hanem az együttműködés tényében látják a bejelentés lényegét: az Intel számára hosszú távon stratégiailag fontos lehet potenciális ügyfelének tudni a legnagyobb mobilgyártót. Amint Jon Erensen, a Gartner elemzője fogalmazott a Reuters-nek: „Az Intel legalább a lábát betolta az ajtó résébe." Azaz: a vállalat egyértelműen jelezte, hogy a kis méretű hordozható eszközök piacán is aktív szereplő akar lenni. Ma az Intel a csipjei ebben a szegmensben sem az integrációt, sem a fogyasztást tekintve nem versenyképesek az ARM-alapú megoldásokkal, melyek legnagyobb gyártója a Qualcomm és a Texas Instruments.

Az Intel 2006-ban már tervezte licencelni a Nokia 3G-technológiáját a Centrino notebookplatform számára, de hónapokkal később kihátrált a kooperációból. Később a finn gyártó jelentette be, hogy beszáll az Intel által erőltetett WiMAX vezeték nélküli technológia fejlesztésébe, de mára a mobilgyártó a rivális Long-Term Evolution (LTE) megoldás támogatói közé sorakozott fel.  • Vennék
  • Hírek