Konrád
8 °C
26 °C

Alávág a Kindle-nek a Sony új ebookolvasója

2009.08.05. 15:56
A Sony bejelentette két új elektronikuskönyv-olvasóját, a várhatóan augusztus végén boltokba kerülő olcsó Reader Pocket Editiont és az érintőképernyős, minden extrával felszerelt Touch Editiont.

Az elektronikus könyvolvasók piacát már nagyon régóta az Amazon Kindle nevű olvasója uralja, de a szakértők szerint a Sony húzása alaposan felkavarhatja az állóvizet.

Ennek elsődleges oka a Pocket Edition 199 dolláros ára, amivel a japán cég egyrészt egy százassal megy a Kindle alá, másrészt a lélektani 200 dolláros határt is áttöri, ami alatt a tapasztalatok szerint az emberek sokkal szívesebben vesznek elekrtonikai cikkeket. Cserébe a Pocket Edition-tulajoknak le kell majd mondaniuk a zenelejátszás és a memóriakártya csatlakoztatásának lehetőségéről, ami a Sonynál eddig szériafelszerelésnek számított. És az új modellekben sincs vezeték nélküli kapcsolat, a Kindle egyik nagy erőssége.

Az olvasóhoz letölthető könyvek frontján is folytatja az árháborút a Sony: az új könyvek árát két dollárral csökkentik, és most ugyanúgy 10 dollárról indulnak, mint az Amazon Kindle Store-jában. Kínálatban viszont még mindig le van maradva a Sony: az Amazonról letölthető 330 ezer könyvvel ellentétben csak 100 ezret kínál a saját boltjában. Igaz, a Pocket Reader és a sorozat többi tagja a Google Books projekten keresztül további egymillió ingyenes könyvhöz is hozzá tud férni.

Az amerikai elektronikus könyvpiac tavaly 113 millió dolláros forgalmat termelt, ami ugyan eltörpül a hagyományos könyvek 24,3 milliárdos piaca mellett, de évi 60-70 százalékkal nő, amit a szakértők szerint még inkább felgyorsíthat az olcsó Pocket Reader piacra lépése.