Béla
12 °C
27 °C

Robotsebészek műthetnek a jövőben

2009.08.15. 17:36
Valaha csak futószalag melletti munkákra tartották jónak a robotokat, de ma már egyre több területen számolnak velük. Bill Gates szerint a robotikáé a jövő, az iparág körülbelül ott tart, ahol harminc éve a számítógépgyártás. Az újabb nagy áttörés az egészségügyben várható.

A közeljövő robotjai a szolgáltatás színvonalát megtartva megbízható és megfizethető segítséget képesek nyújtani a kórházakban is. Mivel a lakosság elöregedése nemcsak Japánban nyilvánvaló folyamat, nagy szükség lesz rájuk. Egyes fejlesztések, kísérletek, mint például a Da Vinci sebészrendszer már ma is bizonyítják a bennük rejlő lehetőségeket. A jelenlegi kutatások és fejlesztések „robotika az egészségügyért” (robotics for healthcare, R4H) mozgalommá alakulnak át. Technológiai beszámolók alapján az R4H jelenleg is fontos tényező Európában.

robot1

A legfőbb akadály most még az, hogy a K+F prototípusokból egyelőre ritkán lesz kereskedelmi forgalomban hozzáférhető termék. Az egészségügyi rendszerek finanszírozása szintén gondot okoz. Ráadásul nem is arról lenne szó, hogy még több pénzzel kéne támogatni bármelyik robotikai alkalmazást, hanem – a kihívás jellege és bonyolultsága miatt – a megfelelő alkalmazások fejlesztésében a felhasználóknak kellene nagyobb mértékben részt venniük.

Innovációs területek

A holland TNO innovációs ügynökség által vezetett, több uniós és még japán partnert is a soraiban tudó csoport felvázolta, mi várható R4H terén a kontinensen. A japán részvétel azért üdvözítő, mert a terület világviszonylatban élenjáró országának szakemberei több olyan projektet jegyeznek, melyekben a robotikát és az egészségügyet hozzák közös platformra. A TNO kezdeményezését vezető Arjan Rensma szerint hosszas konzultációk alapján huszonegy, komoly kereskedelmi lehetőségekkel kecsegtető innovációs területet határoztak meg.

A listát hat főtémára szűkítve kezdték el a további tervek kidolgozását. Egyrészt az emberi szervezetbe juttatható, ott „utazó” okos orvosi kapszulák elterjedését várják. A nanotechnológiai jövőképekből ismert pirinyó szerkezetek észrevétlenek lesznek, nem okoznak fájdalmat, adatokat gyűjtenek, ellenőrzik a gyógyszerek hatását, kisebb beavatkozásokat végeznek. A precíz robotizált sebészet szintén fontos terület: csekélyebb a beavatkozás mértéke, a test nehezen megközelíthető részein automatizálódik a műtéti folyamat. A gondolati úton irányított intelligens művégtagok a harmadik kitüntetett terület. Az agyi vérkeringési zavaroktól, motorikus koordinációs problémáktól szenvedők rehabilitációjánál szintén robotok segédkeznének. Akárcsak ötödik területként a mentális, kognitív és szociális terápia során. A hatodik prioritás, a robotizált páciensmonitorozó rendszerek idős személyek otthoni megfigyelésében tehetnek felbecsülhetetlen szolgálatot.

A közeljövő trendjei

A jövő egészségügyi kihívásainak természetesen csak akkor lehet eleget tenni, ha a döntéshozók tisztában vannak súlyukkal és a kapcsolódó kutatás-fejlesztések jelentőségével. A kutatóknak pedig fel kell készülniük a hatalmas piacban rejlő lehetőségek kiaknázására. Kétségtelen tény, hogy a robotika és az egészségügy/gyógyászat utóbbi éveit komoly előrelépés jellemzi, viszont bőven akad még teendő a két terület szorosabb összekapcsolása előtt.

robot2

A TNO több R4H-trendet prognosztizál a következő tíz évre. Például a legváltozatosabb robotikai eszközök forradalmasítják a sebészetet. A diagnosztika fejlődése – elsősorban az intelligensebb és multifunkcionális endoszkópos kapszulák hatására – még gyorsabb lesz. A háztartásokban megjelenő, először csak monitorozó, később nehezebb feladatokat kivitelező robotok következtében betegek, fogyatékkal élők nagyobb önállósággal rendelkeznek otthonukban. Gépi rendszerek segítik majd az ápolók munkáját is, munkaerőhiány esetén szintén számíthatunk rájuk.