Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Laptoppá növelheti az Apple az iPhone-t

2009.08.23. 17:59
Az utóbbi hetekben már mindent megtudtuk az Apple tabletről, és mindennek az ellenkezőjét is, már abban sem lehetünk biztosak, hogy lesz-e egyáltalán. Azért ha egymás mellé rakjuk a pletykákat, kirajzolódni látszik a gép körvonala.

Az Apple tablet gondolata közel sem új, van már előzménye a most még csak pletykaszinten létező terméknek. Méghozzá a Newton, a piac egyik első PDA-ja, ami a kilencvenes évek elején legalább olyan futurisztikusnak hatott, mint két éve az iPhone, és ami valójában sosem tudott igazán sikeres lenni, mert nem volt igazán kiforrott termék. Amikor Steve Jobs 1997-ben visszatért a vállalathoz, az egyik első dolga volt kinyírni az érintésérzékeny számítógépet, aminek tíz évig nem is volt folytatása.

Megint a hírekben

tablet1

Két évvel ezelőtt aztán megjelent az iPhone, és az Apple-nek megint volt érintésérzékeny, nyomogatható kütyüje. Sokáig nem is foglalkozott a piac egy esetleges tablet pécé (azaz érintőképernyős mobil számítógép) megjelenésével, aztán ahogy csökkent a mobil körüli felhajtás, ahogy újra kialakult a vásárlókban a híres Jobs-féle „one more thing” iránti vágy, úgy bukkant fel újra a pletykalapokban az Apple tablet ötlete.

A kaliforniai cég a mai napig nem tett olyan nyilatkozatot, ami bizonyítaná, hogy érintésérzékeny számítógépen dolgozik, a kezdeti, légből kapott híresztelések után azonban több olyan közvetett bizonyíték is napvilágot látott mostanában, ami már okot ad a gyanúra.

Az internetre került fantáziaképek természetesen nem tartoznak ezek közé: a világ tele van ügyes grafikusokkal, és számtalanszor láttunk már olyat, hogy a premier előtt megjelent fotók utóbb kamunak bizonyultak annak ellenére, hogy legalább olyan jól néztek ki, mint a végleges termék.

Valamivel gyanúsabb volt az az Apple oldalára tavaly szeptemberben kikerült álláshirdetés, amiben olyan fejlesztőket kerestek, akik az iPhone-hoz hasonló eszközök megalkotásában tudnának részt vállalni.

Az elmúlt hónap legnagyobb áttörése pedig az volt, hogy kiderült: ha lesz Apple tablet, az iPhone és az Amazon Kindle szerelemgyermeke lesz. Ráadásul ezt a hírt a Financial Times kezdte el terjeszteni, márpedig a brit üzleti lap rendszerint fontosnak tartja, hogy csak több forrásból megerősített információt közöljön.

A hír egyszerre értelmet adott néhány korábbi pletykának is. Ezek között szerepelt, hogy az Apple Premium App Store indítását tervezi. Az eredeti hír még azt állította, hogy ebben a drágább, jobb minőségű iPhone-os programok lesznek megtalálhatók, a Financial Times írása után viszont többen elkezdtek arra gyanakodni, hogy az inkább a tablethez készülő nagyobb alkalmazásokat gyűjti majd össze

Ugyanígy értelmet nyert az Apple sündörgése az Atom processzorok körül: előbb az apró gépek üzemideje nőtt drasztikusan egy Mac OS X frissítés után, aztán az Atomok wifi csipjét kezdte el támogatni az Apple, pedig jelenleg nem is gyárt olyan terméket a cupertinói cég, amelyikben az Intel gyengécske processzora dolgozna (éppen ezért feltört Mac OS X fut ezeken a gépeken).

tablet3

Mivel az Atommal eddig főleg netbookokban találkoztunk, az elmúlt hónapok eseményei után sokan gondolták úgy, hogy az Apple is egy olcsó laptop piacra dobására készül, ezt azonban mások a leghatározottabban hülyeségnek neveztek. A kaliforniai cég leggyengébb gépe jelenleg ugyanis a MacBook Air, azonban még ennek is körülbelül háromszor akkora a teljesítménye, mint egy Atomnak. Ráadásul az Apple vezetősége többször elmondta, hogy nem lehet 500 dollárból normális minőségű gépet gyártani, így aztán csak egyetlen esély maradt: a vállalat drágán hoz majd ki egy gyenge laptopot, aminek viszont nem sok értelme lett volna.

Fogyasztókúra

Ha azonban nem netbookban, hanem speciális tabletben gondolkozik a cég, máris érthetővé válnak a korábbi hónapokban lezajló változások. A gépre ugyanis a pletykák szerint egy, az iPhone-éhoz hasonló operációs rendszer kerülne, ami egyébként a Macintoshokon is használt Mac OS X egy módosított változata. Kiszedtek belőle mindent, amire a telefonnak nem volt szüksége, könnyítettek egy kicsit rajta, aztán már kész is volt az a platform, amit sokan máig a legjobbnak tartanak a mobilszegmensben.

Egy tablet esetében nem lenne más feladat, mint az iPhone operációs rendszerébe visszacsempészni pár funkciót, aztán már mehetne is a tömeggyártás. Ráadásul egy célrendszer esetében még az Atom harmatos teljesítménye sem jelentene problémát. Az új, a korábbinál sokkal erősebb iPhone 3GS ARM-processzora ugyanis még mindig csak harmad olyan erős, mint az 1,6 gigahertzes Atom, mégis remekül elfuttatja a fogyókúrán átesett Mac OS X-et.

Aztán persze vannak itt más forgatókönyvek is: akár a 3GS processzorát és grafikus gyorsítóját is kaphatná a tablet, hiszen a kettő együtt elég lehet egy nagyobb eszköz működtetésére is. Arról nem is beszélve, hogy az Apple 2008. márciusában megvette a P.A. Semi nevű processzortervezőt, ami alacsony fogyasztású csipek fejlesztésére szakosodott, szóval még az is elképzelhető, hogy házon belülről jön a csip. Igaz, erre egyenlőre semmi bizonyíték, jelenleg az atomos verzió tűnik a legmegalapozottabbnak.

A kérdés már csak az, hogy milyen lesz majd a tablet, mikor jelentik be, és mennyibe fog kerülni.

tablet2

A netre felkerült képek alapján a készülék leginkább egy óriási iPhone lesz 7 vagy 9,7 colos kijelzővel, utóbbira nagyobb az esély. A premier dátumával kapcsolatban két időpont van játékban: a szeptember és a jövő év eleje. Mostanában inkább az őszi bemutatóról szólnak a pletykák, és a híresztelésekben már árat is kapott a készülék: állítólag 800 dollárba fog kerülni.

Körülbelül annyiért vehetjük tehát meg, mint a kártyafüggetlen iPhone-t, telefonálni nem lehet vele, de nagyobb lesz a kijelzője, és hosszabb anyagok, könyvek olvasásra is alkalmas lehet a böngészés, zenehallgatás, videónézés mellett.

Kérdés még, hogyan tud majd akkora akkumulátort rakni a kijelző mögé az Apple, hogy az elég hosszan tudja működtetni a hardvert és a viszonylag nagy kijelzőt. Erre is akad válasz a pletykákban: a netbookok Windows XP-vel átlagosan 2-2,5 órán keresztül maradnak üzemképesek, ugyanezek feltört Mac OS X-et futtatva 3,5 órán keresztül bírták. A 10.5.8-as frissítés óta azonban 4,5-5 órára nőtt az üzemidő a hagyományos netbook-akkumulátorokkal, az Apple spéci, kivehetetlen telepei viszont harminc százalékkal tovább bírják. Összességében tehát még a hat órás üzemidő sem elképzelhetetlen.