Pókrobotot fejlesztenek Izraelben

2009.08.31. 12:50
Egy izraeli egyetemen olyan robotot építettek, mely lábaiból zsinóron függő tapadókorongokat tud kilőni. Pókfonalai segítségével függeszkedve akár bonyolult visszahajló felületeken, vagy alagutakban is képes mozogni.

Az izraeli Ben Gurion Egyetemen régóta foglalkoznak olyan robotok kifejlesztésével, melyek a szokásos kerekeken való gurulástól eltérő módon is képesek mozogni (több lábú robotok, kígyó-robot, stb.). A hadsereg megbízásából most olyan robotot készítettek, mely az ismert képregény-figura, Pókember speciális helyváltoztatását utánozza. A népszerű szuperhős a filmekben úgy tud épületek falára felmászni, hogy végtagjaiból olyan fonalat lő ki, ami megtapad a falakon. Pókember ezeken húzza fel magát a tetőre, hogy onnét mentse meg a világot.

Rengeteg ötletes mérnöki megoldás születik az egyenetlen vízszintes felületeken való haladás kivitelezésére, de a függőleges falakon már jóval kevesebb robot képes mozogni. Az Amir Shapiro vezette kutatócsoport olyan szerkezetet akart létrehozni, ami nem csak függőleges, de visszahajló felületeken, sőt akár függeszkedve is alkalmazható. Az pókrobot négy végtagja zsinórokkal van egy-egy tapadókorongba végződő lábhoz kötve, ezekkel rögzíti magát a falhoz. Helyváltoztatáskor egy mechanikai szerkezet segítségével lefejti a tapadókorongot a felületről majd visszacsévéli a végtaghoz. Ezt követően a robot új függeszkedési pontot szemel ki magának, amit egy speciális, a pókmozgást utánzó algoritmussal számolnak ki a kutatók. A megfelelő irányba kilövi az adott lábát, ami megtapad a felületen. A végtag ezután addig csévéli vissza a zsinórt, amíg az meg nem feszül.

A kutatók egyelőre nem gondolkoznak konkrét alkalmazásokon, hiszen a tapadókorongok csak nagyon korlátozott szituációkban alkalmazhatóak: bizonyos érdes vagy poros felületeken például egyáltalán nem tapadnak meg. Shapiro szerint fejlesztésük igazi szenzációja, hogy repülés nélkül képes valódi 3 dimenziós mozgásra, amíg a hagyományos lépegető, vagy guruló robotok, csak 2 illetve 2.5 dimenzióban (a síkból kiemelkedő akadályokon átjutva) tudnak haladni. A robot a csúszós (de sima) felületekkel is könnyedén megbirkózik, ami szinten előrelépés a korábbi technológiákhoz képest.  • Hírek
  • Személyi kölcsön