16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Kiraktuk a tükrös Rubik-kockát

2009.09.18. 15:46
Néhány nappal a magyarországi bemutató előtt megkaparintottuk a Rubik’s Mirror Cube-ot, a Rubik-kocka legújabb mutációját. A játék minden oldalát ezüstös tükröződő felület borítja, és nem a színeket, hanem magát a kockaformát kell kirakni. Állítólag aki kirakja a hagyományos Rubik-kockát, annak a tükrös sem jelent problémát, bajnokunk azért kicsit beleizzadt.

Puskás Öcsi és Lugosi Béla mellett valószínűleg Rubik Ernő a legismertebb magyar. Annak ellenére, hogy a BME-n végzett feltaláló kerüli a nyilvánosságot, és bár évről évre újabb játékokhoz adja a nevét, ő maga igen ritkán vesz részt a játéktervezésben. Ezért volt nagy meglepetés, amikor februárban személyesen mutatta be új játékát, a Rubik-gömböt, amit júliusban ki is próbáltuk. Rubik neve valahogy a logikai játékokkal kötődik össze, a gömb viszont ügyesség játék, ami megosztotta a szerkesztőséget: volt, aki öt perc után falhoz vágta, mások éppen azt szerették, hogy nem kell agyalni a kirakásához.

A gömb előtt, 2007-ben pedig a Rubik’s Revolution okozott csalódást a keményvonalas Rubik-fanatikusoknak: a játék úgy nézett ki, mint egy hagyományos Rubik-kocka, de nem lehetett forgatni, csak az oldalán levő gombokat nyomkodni többféle játékmódban. Most azonban az eredeti 3x3x3-as kocka rajongói melegíthetik be ujjízületeiket: itt a Rubik’s Mirror Cube, a színes Rubik-kocka egyszínű mutációja.

Formabontás

A játék Japánban már tavaly megjelent – ennek oka valószínűleg az, hogy a játék tervezője, bizonyos Takedzsi Hidetosi is japán –, de hozzánk csak most jutott el. A premier most szombaton lesz a Mammutban a Rubik Show nevű rendezvényen, ahol a Düsseldorfban októberben megrendezendő világbajnokság néhány magyar résztvevője mutatja majd be a játékot. Mi azonban már pár nappal a show előtt szereztünk egy Mirror Cube-ot, ami kicsit átírta a Rubik-kockáról alkotott fogalmainkat.

Kezdjük azzal, hogy ennek a kockának nem a színeit, hanem a formáját kell kirakni. Az egyszínű kocka minden oldalát ugyanaz az ezüstösen tükröződő felület borítja (ami látványosan leleplezi a zsíros kezű játékosokat), viszont az elforduló elemek különböző méretűek, ezért amikor a kirakott kockát összekeverjük, mindenféle fura alakzatokat kapunk. Bár a különbség ilyenkor látványos, a Mirror Cube felépítése és működési mechanizmusa teljesen megegyezik az eredeti kockáéval.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a hagyományos Rubik-kockánál használt kirakási algoritmusok, forgatáskombinációk használhatók a tükrös kockánál is, másrészt azt, hogy a versenyeken tiltott, „darabjaira szétfeszegetem a kockát, majd a megfelelő elemeket a helyükre téve összerakom” módszer is működik (a matricalekaparós csalás viszont nem). És akárcsak az eredeti 3x3x3-as kockának, a Mirror Cube-nak is 43 252 003 274 489 856 000, azaz több mint 43 trillió lehetséges állapota van, de bármennyire is össze van kutyulva a kocka, legfeljebb 26 forgatás elég a kirakásához.

Működő reflexek

Tesztcsapatunk agya a helyi tervszerű megelőző karbantartás csoport programozózsenije, Pozsi volt. Ő ugyanis fénykorában egy-másfél perc alatt kirakta az eredeti Rubik-kockát, bár mint mondja, ő még régi algoritmusokat tanult meg, amiknél már léteznek jobb, gyorsabb módszerek is. Úgy adtuk a kezébe a Mirror’s Cube-ot, hogy előtte még nem látta a játékot, de ez nem okozott neki különösebb gondot. Bő tíz perc alatt kirakta a kockát, bár néhányszor meg-megállt közben, mert az összekevert kockán eleinte nem könnyű megállapítani, hogy melyik elem pontosan hova való. „Azért szerintem ezt is le tudnám szorítani egy-két percre” – adta vissza a kirakott játékot Pozsi egy kidobóember magabiztosságával.

rubiks-mirror-cube msp1

Tényleg működnek tehát a Mirror’s Cube-on a hagyományos kockán begyakorolt trükkök, és ezt magamon is lemértem: az eredeti kockán is egy réteget tudok kirakni, és egyelőre a tükrös változaton is csak ennyi sikerült. És bár eleinte nagyon szokatlan az élmény, kis térlátással viszonylag hamar rá lehet jönni arra, hogy mi hova való. Addig is azonban kellemesen meghökkentő élmény a Mirror’s Cube (mint az tesztcsapatunk többi tagján látszik is a videóban), és már csak ezért is a legjobb Rubik-játék az utóbbi években.

Itthon négyezer forint körüli áron lehet kapni és csak ezüstszínben (egyébként létezik aranyszínű változata is), és valószínűleg ezt is olyan hamar elkapkodják majd, mint pár hónapja a gömböt. A későbbiekben pedig elképzelhető, hogy lesz egy színes változata is a játéknak, amin majd jobban lehet követni, hogy melyik lapnak hova kell kerülnie.

350 millió kocka nem tévedhet

Az eredeti, akkor még Bűvös kocka nevű játékot 1974-ben találta fel Rubik Ernő, és egy évvel később igényelte a szabadalmaztatását. 1977 végén jelentek meg az első Rubik-kockák Magyarországon, 1980-ban pedig nyugat-európai játékvásárokon is bemutatkozott a játék. Az amerikai premieren Gábor Zsazsa népszerűsítette a kockát, és 1980. május 5-én, egy hollywoodi partin a tengerentúlon is hódító útjára indult a játék. Azóta több mint 350 millió Rubik-kockát adtak el, és még polipok stressztűrő képességét is vizsgálják Rubik Ernő találmányával.

A 3x3x3-as Rubik-kocka kirakásának jelenlegi világrekordja 7,08 másodperc, amit a holland Erik Akkersdijk tart a 2008-as cseh nemzeti bajnokság óta. A negatív rekorder pedig valószínűleg egy brit kőműves, aki 26 év alatt rakta ki a kockát. A magyar rekordot Baticz Milán tartja a január végén rendezett svájci nemzeti bajnokság óta, ahol 8,86 másodperces eredményt ért el. A bajnokságok versenyszámai között a kocka egyéb mutációinak (4x4x4-es, 2x2x2-es, stb.) kirakása is szerepel, ezért könnyen lehet, hogy hamarosan a Mirror's Cube is bekerül a versenynaptárakba.  • Hírek
  • Hírek