Minden eddiginél emberibb robot épül

2009.09.19. 11:34
Az Eccerobot tervezői csontjaink, izmaink, ínjaink mechanizmusait, egymáshoz való kapcsolódást igyekeznek utánozni. Gépüket anatómiánk alapján készítik, nemcsak formájában, de működésében is emlékeztet ránk.

Az Eccerobotot az öt országból összeverbuválódott, az angol Sussex Egyetemen dolgozó Owen Holland által vezetett fejlesztőcsoport készíti. A Müncheni Műszaki Egyetem Robotika és Beágyazott Rendszerek Tanszéke, a Zürichi Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma, a Belgrádi Egyetem Villamosmérnöki Kara és egy francia cég, a Robot Stúdió a többi résztvevő. Az ECCEROBOT (Embodied Cognition in a Compliantly Engineered Robot) a 2007 júliusában lezárult CRONOS projekt folytatása.

ecc1

Holland és kollégái abból indultak ki, hogy a humanoid robotok hiába próbálnak hasonlítani az emberre, szintetikus bőrük és ami alatta van drasztikusan más. A kutatók viszont tényleges antropomimetikus robot fejlesztését, működtetését és humán kognitív jegyek kidolgozását tűzték ki célul. A polietilénszerű, termoplasztikus polimorf anyagból készült csontok biológiai formák, alakzatok másolatai. A csontokat kemény, ínféle részek mozgatják, míg az izmok rugalmasságát elasztikus húrok hivatottak utánozni.

A mozgató alrendszer nyolcvan beavatkozóból áll: minden izomra jut egy. A szenzor alrendszer a testrészek egymáshoz való viszonyát vizsgáló, vizuális, hang- és tapintásérzékelőkből tevődik össze. A viselkedési alrendszer négy (akaratlagos, illetve nem akaratlagos mozgásokat irányító, a robotot fizikai törvények alapján szimuláló, érzékelést, tervezést végző kognitív) egysége egyrészt a mozgásért, másrészt a mesterségesintelligencia-funkciókért felel. Az MI egyelőre kezdetleges, de azt is a lehetőségekhez képest emberszerűvé próbálják alakítani.

ecc3

Az emberi anatómia gépi másolatának elkészítése hosszú távú folyamat, túl gyors és látványos sikerek nem várhatók. Például azért, mert az olyan egyszerű tevékenységek, mint karunk felemelése is komplex mozgássorozatok eredménye, melyben a robot csontozatának, izomzatának és ínjainak együttesen kell működniük. Viszont, ha a problémát megoldják, a gép sokkal természetesebben, emberibb módon érintkezik és kommunikál majd környezetével.  • Tippek
  • Lakáshitel