Nyúlós robotot fejleszt az iRobot

2009.10.18. 08:45 Módosítva: 2009.10.18. 08:45
Az amerikai iRobot legújabb találmánya mintha egy tudományos-fantasztikus filmből lépett volna elő. Rugalmas, nyúlós felületével a nehezebb terepen is előre tud haladni, sőt a kisebb réseken is át tudja magát préselni.

A robotporszívóiról és hadiipari fejlesztéseiről ismert iRobot közel két éve kezdett bele a ChemBot nevű projektbe a Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) támogatásával. A nemrég bemutatott első prototípus különlegessége, hogy a megszokottaktól jelentősen eltérő technológiát használ a helyváltoztatásra.

A robot az "összepréselt bőr alapú mozgás" (jamming skin enabled locomotion) elvén működik. A robot felszíne, - vagy ahogy a készítői nevezik - bőre szegmensekből áll. Ezek a rekeszek olyan speciális anyaggal vannak feltöltve, ami levegő befúvásával viszkózussá válik, de ha az adott rekeszből kiszívják a levegőt, akkor megkeményedik. ChemBot úgy tud előre gurulni, illetve a réseken átjutni, hogy a megfelelő sorrendben felfújják és leeresztik a bőrének szegmenseit.

Könnyen lehet, hogy házikedvencnek nem ezt a választanánk, ha gyermekünknek robotot szeretnénk vásárolni, de valószínűleg a katonai megfigyelésben nagyon jól ki lehet majd használni, hogy ChemBot nyúlós, folyékony teste a kisebb nyílásokon is át tudja magát préselni.  • Tippek
  • Lakáshitel