Az első arabul beszélő robot

2009.11.03. 15:51
Az Egyesült Arab Emírségekben megalkották a világ első arab nyelven beszélő robotját. A berendezést hamarosan sorozatban is gyárthatják, és alkalmas lehet bevásárlóközpontokban vevőtájékoztatásra.

Az arab humanoid robot arany szegélyes kaftánt, fehér ruhát, turbánt és ősz szakállat visel, mert alkotói a 11. századi perzsa polihisztor tudósról, Ibn Színáról (vagy ahogy a nyugati világban ismeretes, Avicennáról) nevezték el. A robot-Avicenna képes néhány kérdésre maga is válaszolni, más kérdésekre az internetről keresi meg a választ. A hallott emberi beszédet meg tudja jeleníteni nyomtatott szövegként. Amikor kérdésekre válaszol, emberi arckifejezéseket mutat.

A robotot az Abu Dzabi-i Al-Ain egyetem kutatói hozták létre egy görög tanár, Nikolaosz Mavridisz vezetésével. Az arckifejezéseket lehetővé tevő motorokat a Hanson Robotics cég gyártotta, a szoftvert Mavridisz csoportja készítette. Az arab egyetemen 200 ezer dollárt költöttek a robot kifejlesztésére.

Az IDC nemzetközi piackutató intézet szerint az Egyesült Arab Emírségekben sok pénzt költenek az IT-szolgáltatásokra. Az ilyen célú kiadásokat a 2008-tól 2013-ig tartó időszakban összesen 12,4 százalékkal növelik a tervek szerint.  • Bérelnék
  • Bankszámla