Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biomassza-erőmű épül Salgótarjánban

2009.11.03. 15:35
Biomassza-erőművet épít Salgótarjánban az ELMIB Zrt. A kilencmilliárd forintból megépülő létesítmény 2012 negyedik negyedévétől üzemel, hőértékesítése évi 200 ezer gigajoule lesz, ami a városi távfűtés jelenlegi hőigényének 60 százalékát fedezi.

A beruházást a saját erő mellett banki hitelből valósítják meg, és számítanak uniós forrásra is, mivel a KEOP-keretből egymilliárd forint nyerhető el erőmű építésére – mondta Kele József vezérigazgató kedden Salgótarjánban egy sajtótájékoztatón. Az építkezést a hatósági engedélyek beszerzése után, várhatóan jövőre kezdi meg az ELMIB csoport.

Az erőmű áramtermelő kapacitása a vezérigazgató tájékoztatása szerint eléri a 12,5 megawattot, ezzel 20 ezer háztartás, vagyis Salgótarján teljes lakosságának áramigényét el tudják látni. A létesítményt erdészeti és faipari hulladékkal, fűrészporral, faaprítékkal fűtik majd. Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere közölte: az erőmű beüzemelése után tíz százalékkal csökken a távfűtés díja. A beruházás, a beszállítókat is beleértve, száz új munkahelyet teremt a következő 20-25 évre – mondta.

A salgótarjáni biomassza-erőmű építésébe még az EETEK Holding Energia-hatékonysági Zrt. fogott bele 2006-ban, de a fejlesztés leállt. Az ELMIB a beruházásra és a majdani üzemeltetésre létrehozott ST Biomassza Erőmű Kft.-t vásárolta meg egy hónappal ezelőtt az EETEK-től. Az ELMIB Zrt-t a Magyar Fejlesztési Bank alapította 2000-ben. 2003-ban került át az állami vagyonkezelőhöz, amely 2005-ben értékesítette a jelenlegi tulajdonosoknak, a cégcsoport vezetőségét is adó magyar magánszemélyeknek. Az energetikai társaság konszolidált árbevétele 2008-ban megközelítette a 21 milliárd forintot, ami az előző évinek több mint kétszerese. Adózott eredménye 1,5 milliárd forint volt, konszolidált saját tőkéje pedig 8 milliárd forintra nőtt.

Az ELMIB a közelmúltban indította el Dömsödön egy mezőgazdasági hulladékot hasznosító biogázerőmű építését, Kaposváron szintén 2012-re épül meg a biomassza-erőműve, Tatabányán pedig, a fűtőerőmű résztulajdonosaként, a városi távfűtés fejlesztését tervezi.