Auguszta
-7 °C
0 °C

Versenytársat kap a lítium-ion akku

2009.11.08. 17:44
Ionos folyadékkal töltött fém-levegő akkumulátorban bíznak a szakemberek. Olcsó, hosszú élettartamú és nagy az energiasűrűsége.

A Fluidic Energy nevű amerikai vállalkozás reméli, hogy rövid időn belül sikerül termékké kovácsolnia a hagyományos lítium-ion akkumulátornál akár 11-szer nagyobb energiasűrűségű telepeinek koncepcióját. A cél eléréséhez az Arizona Egyetem szárnyai alatt dédelgetett cég a múlt héten ötmillió dollár támogatásban részesült az Amerikai Energiaügyi Minisztériumtól. A kutatók remélik, hogy nem csupán a nagyságrendekkel magasabb energiasűrűséget sikerül elérniük, hanem a a lítium-ion telepek előállítási költségeinek harmadáért képesek lesznek elkészíteni az első forgalmazható terméket.

Cody Friesen professzor, a Fluidic Energy alapítója és kollégái egy különleges fém-levegő akkumulátor tervezésének ötletét vetették fel. Az efféle energiatároló berendezések elgondolása nem hat az újdonság erejével, hiszen fém-levegő telepekkel már korábban is kísérleteztek fizikusok. A technológia eddig azért nem vált be, mert vízalapú elektrolitokat használtak – a víz viszont lassanként elpárolgott a rendszerből, így az akku rendszerint idő előtt tönkrement. Friesen csoportja viszont ionos folyadékot alkalmaz, ennek előnye pedig pont abban rejlik, hogy nem párolog, illetve a víznél viszkózusabb, és jó vezető.

A feladat most az, hogy találjanak egy olyan ionos folyadékfajtát, amely olcsón és hatékonyan működik; a kutatók egyelőre hallgatnak a lehetséges jelöltekről. Az újfajta akkumulátor egy sor előnnyel bírhat: egyrészt kiemelten fontos a termék hosszú élettartama, másrészt óriási jelentőséggel bír az energiasűrűsége is. Friesenék azt remélik, hogy utóbbi esetben sikerül 900 és 1600 wattóra per kilogramm teljesíteniük, ezzel megnyílna az út olyan autók gyártása előtt, melyek egyetlen töltéssel bő 800 kilométert tehetnének meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!