Árpád
-2 °C
4 °C

Rekordokat dönt a processzorpiac

2009.11.11. 15:30
A Kínában gyártott, és Kínában eladott, Atom processzoros olcsó notebookok húzták ki a pécépiacot a gödörből, de annyira, hogy rögtön rekordot is döntött az ipar forgalma. Az Intel továbbra is alázza az AMD-t.

Miután az év elején még minden idők legsúlyosabb válságáról beszéltek a csipgyártók a pécépiacon, a harmadik negyedévre (aminek most zajlik éppen az üzleti értékelése minden szektorban, ezért érik egymást a hasonló hírek) a processzorpiac olyannyira magához tért, hogy rögtön rekordot is döntött a forgalom. Az eddigi csúcstartó 2008-as harmadik negyedével éppen hogy csak 0,3 százalékkal sikerült megelőzni (ez 220 ezer plusz eladott csipet jelent), az idei nyári időszakhoz viszonyítva viszont 23 százalék a növekedés.

A rekordot nagyrészt Kínának köszönheti az iparág, az ország már nem csak a Made in China matricákkal jelzett óriási és olcsó gyártókapacitása miatt fontos a pécépiacon, de a legdinamikusabban fejlődő felvevőpiac is. A piac növekedését leginkább a mobil processzorok, azokon belül is az Intel olcsó notebookokba szánt Atom családja hajtja: a notebookprocesszorok eladásai 36 százalékkal nőttek az elmúlt negyedév óta.

Viszont ez azt is jelenti, hogy ahogy egyre nagyobb részt vállalnak az olcsó csipek a teljes piacból, úgy csökken egyre jobban a processzorok átlagára (egy év alatt 10 százalékkal), tehát hiába dönt rekordot az eladott példányszám, az mégsem generál akkora forgalmat és nyereséget, mint azt a gyártók megszokták. A teljes 2009-es évre egyébként az elemzők 300 milliós eladott példányszámot várnak a processzorpiacon, ami 1,5 százalék emelkedést jelentene 2008-hoz képest.

A piacot egyébként továbbra is, és egyre nyomasztóbb fölénnyel az Intel uralja, 81,1 százalékos részesedéssel, az AMD 18,7 százalékon áll, a maradék pedig a VIA Technologies-é. Az AMD lemaradása a hagyományos asztali gépeknél jóval kisebb, ott 72:27 arányban vezet az Intel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?