Vilhelmina
11 °C
28 °C

Rekordokat dönt a processzorpiac

2009.11.11. 15:30
A Kínában gyártott, és Kínában eladott, Atom processzoros olcsó notebookok húzták ki a pécépiacot a gödörből, de annyira, hogy rögtön rekordot is döntött az ipar forgalma. Az Intel továbbra is alázza az AMD-t.

Miután az év elején még minden idők legsúlyosabb válságáról beszéltek a csipgyártók a pécépiacon, a harmadik negyedévre (aminek most zajlik éppen az üzleti értékelése minden szektorban, ezért érik egymást a hasonló hírek) a processzorpiac olyannyira magához tért, hogy rögtön rekordot is döntött a forgalom. Az eddigi csúcstartó 2008-as harmadik negyedével éppen hogy csak 0,3 százalékkal sikerült megelőzni (ez 220 ezer plusz eladott csipet jelent), az idei nyári időszakhoz viszonyítva viszont 23 százalék a növekedés.

A rekordot nagyrészt Kínának köszönheti az iparág, az ország már nem csak a Made in China matricákkal jelzett óriási és olcsó gyártókapacitása miatt fontos a pécépiacon, de a legdinamikusabban fejlődő felvevőpiac is. A piac növekedését leginkább a mobil processzorok, azokon belül is az Intel olcsó notebookokba szánt Atom családja hajtja: a notebookprocesszorok eladásai 36 százalékkal nőttek az elmúlt negyedév óta.

Viszont ez azt is jelenti, hogy ahogy egyre nagyobb részt vállalnak az olcsó csipek a teljes piacból, úgy csökken egyre jobban a processzorok átlagára (egy év alatt 10 százalékkal), tehát hiába dönt rekordot az eladott példányszám, az mégsem generál akkora forgalmat és nyereséget, mint azt a gyártók megszokták. A teljes 2009-es évre egyébként az elemzők 300 milliós eladott példányszámot várnak a processzorpiacon, ami 1,5 százalék emelkedést jelentene 2008-hoz képest.

A piacot egyébként továbbra is, és egyre nyomasztóbb fölénnyel az Intel uralja, 81,1 százalékos részesedéssel, az AMD 18,7 százalékon áll, a maradék pedig a VIA Technologies-é. Az AMD lemaradása a hagyományos asztali gépeknél jóval kisebb, ott 72:27 arányban vezet az Intel.