Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Az AMD a Dunával próbálkozik

2009.11.13. 17:09
Az AMD egyesíti két részlegét, a processzortervezőt, és a grafikusmag-gyártót, de nem szervezeti szinten: egyetlen termébe integrálja tudásukat. A Fusion-termékek nagyobb teljesítményt és alacsonyabb fogyasztást ígérnek.

Maga az AMD vezető fejlesztője, Joe Macri ismertette a közelmúltban a vállalat rövidesen megjelenő processzorainak felépítését, Elsősorban a Fusionról beszélt, ami igazi áttörést ígér a csipgyártásban: a termék egyszerre lesz cpu és gpu, tehát az általános számítások mellett a grafikus feladatokat is képes lesz ellátni, ami a fogyasztás és a teljesítmény terén is jelentős változásokat idézhet elő.

Egyesül a tudás

A szakember elmondta, hogy a Fusion a számítástechnika több évtizedes fejlesztéseinek összehangolása egyetlen termékben. Macri szerint ha a cpu-t és a gpu-t egy magba integrálják, akkor sokkal nagyobb lehetőséget kapnak a fejlesztők, mintha ezeket a részegységeket külön-külön építenék a számítógépbe. „Valójában egy csipbe zárt szuperszámítógépet tervezünk” – mondta a szakember, majd hozzátette, rengeteg energiát lehet megspórolni azzal, ha nem kell az adatokat egymástól relatíve távoli alkatrészeknek szállítgatni a rendszeren belül, mert azok egyetlen magba forrnak.

A vállalat elsősorban arra koncentrál mostantól fejlesztései során, hogy kiemelkedő grafikus teljesítményt nyújtsanak processzorai, miközben drámaian megnöveli a számítógépek üzemidejét. Ehhez meglehetősen jó alap van az AMD kezében, hiszen cégen belül van az Ati, márpedig manapság a kanadai cég gyártja a legerősebb, teljesítményarányosan legalacsonyabb fogyasztási mutatókkal bíró grafikus magokat.

Macri szerint a cél olyan gépek építése, amik nagy teljesítményt nyújtanak, könnyűek, mégis akár egész nap üzemképesek maradnak egyetlen feltöltéssel. Manapság a három feltételből még csak kettőnek tudnak megfelelni a konfigurációk. A szakember szerint jövőre már általános lehet a hat órás üzemidő, míg 2011-től, a Fusion megjelenésétől még tovább maradhatunk távol a konnektortól.

Előjáték

Előtte azonban még a hagyományos módszerekkel próbálkozik a cég: jövőre érkezik a Danube (Duna), a platformban a 45 nanométeres négymagos csip mellé DirectX 10.1-es grafikus gyorsítót pakol az AMD. A megfelelő teljesítményt nyújtó processzor akár hét órás üzemidőt is lehetővé tesz, ami négymagos csip esetében meglehetősen nagy előrelépésnek számít.

A Nile (Nílus) kódnevű csip 2010 második felében érkezik, ezt főleg a könnyű, vékony laptopokba szánják. A 45 nanométeres processzor kétmagos lesz, és szintén hét órán keresztül bírja majd a rákötött gép. A Danube és a Nile is fejlettebb energiagazdálkodási protokolt kap, mint a jelenlegi processzorgenerációk, és várhatóan mindkettőből lesz 32 nanométeres verzió 2011-ben, ami tovább növelhető az üzemidőt.

De az AMD ismertette a Fusionra vonatkozó 2011-es terveit is: abban az évben kerül piacra ugyanis a Sabine Platform, amiben az ötmagos processzorba DirectX 11-kompatibilis grafikus gyorsítót épít a vállalat. Akkor kiderül, hogy a régóra várt fejlesztés mennyire lesz képes majd megnövelni a gépek teljesítményét és üzemidejét, valamint hogy mire lesz képes az Intel hasonlóan integrált csipjével, a Core i3-asakkal, i5-ösökkel és i7-esekkel, valamint az akkorra szintén megjenő újgenerációs processzorávak, a Sandy Bridge-dzsel szemben.