Olcsó játékkonzolok lepik el az online piactereket

2009.11.13. 13:04
Egymillió felett van az Xbox Live rendszerből kitiltott, és az online játékra alkalmatlanná tett játékkonzolok száma. Valószínűleg az Ebayen, Vaterán, és hasonló aukciós oldalakon próbálnak majd meg szabadulni a gazdáik a letiltott gépektől. Ne dőljön be a csábítóan alacsony áraknak.

600 ezer játékost tiltottak ki az Xbox Live rendszerből, mert feltört géppel és másolt játékkal próbált csatlakozni a rendszerhez – terjedt el néhány napja a hír az interneten. Mint a Microsoft hazai képviseletétől megtudtuk, a valós szám ennél jóval magasabb, egymillió felett van, bár pontos adatot a cég nem árul el.

Mivel a tiltás nem a játékosra, hanem a módosított (másolt játékok futtatására alkalmas) gépekre vonatkozik, a Microsoft büntetőakciójának várhatóan több érdekes következménye is lesz. Egyrészt a kidobott, de az online élményhez ragaszkodó játékosok jelentős része valószínűleg új gépet fog venni, hogy azon a régi hozzáférésével folytassa a gamerkarrierjét, az addigi eredményeit megtartva. Érdemes lesz megfigyelni, mennyire dobja fel a konzol eladásait a következő hetekben a tömeges kitiltás.

A másik következmény, hogy rengeteg, online játékra alkalmatlan konzol jelenik majd meg várhatóan az Ebayen, Vaterán és hasonló internetes piactereken, várhatóan roppant olcsón, egyrészt a túlkínálat miatt, másrészt meg azért, mert a gazdáik minél előbb szabadulni próbálnak a kitiltott gépektől. Mivel Kelet-Európában a világátlagnál jóval magasabb a kalózkodás aránya, az 50-70 ezresre becsült (pontos számot a szürkeimport hatása miatt senki nem tud) hazai Xbox360-állományt is elég nagy arányban érte a tiltási hullám. Ezeknek a gépeknek nagy része a használt piacon fog feltűnni, ahol nem feltétlenül közlik majd a vevőkkel, hogy a gép ki van tiltva a Live rendszeréről.

Hogy tiszta-e egy konzol, azt a legegyszerűbben úgy lehet ellenőrizni, hogy megpróbálunk egy másolt játékot elindítani rajta: ha megy, akkor biztosan fel van törve, és jó eséllyel érintett a kitiltásban is.  • Hírek
  • Bankszámla