Szabina
-2 °C
15 °C

Kijelzős kontaktlencsét fejlesztettek

2009.11.16. 13:21
Egyelőre nyulakon tesztelik az első kijelzős kontaktlencséket, de ha beválik, beláthatatlan lehetőségek nyílnak meg a katonák szeme elé vetített célkereszttől az idegen nyelven beszélő emberek valós idejű hologram-feliratozásáig.

A Seattle-i University of Washington kutatói elkészültek a kontaktlencsébe épített digitális kijelző prototípusával, ami a látott képhez tud plusz információkat (szöveget, feliratot, ábrákat, vagy akár egy célkeresztet) a látómezőbe vetíteni hologramszerűen. A lencsébe épített áramkör rádióhullámokból veszi azt az energiát, ami a 330 mikrowattos fogyasztását fedezi, és a tervek szerint a felhasználó mobiltelefonjáról kapja majd valós időben azokat az információkat, amiket ki kell vetítenie.

digital-contact-lense

A prototípust egyelőre nyulakon tesztelik, jelenleg az a cél, hogy tökéletesen biztonságos legyen a működése, és hosszú távon el tudja magát látni a lencse energiával. A vezérlés, vagyis hogy a lencse konkrétan mit és hová vetítsen ki a viselője látómezejébe, csak ezután következik, mindenestre a technika már adott ahhoz, hogy a virtuális feliratok, jelek nagyjából a szemtől 50-100 centiméterre lebegő hologramként megjelenjenek.

A technológia felhasználására rengeteg példát említenek a kutatók, egy gps-alkalmazással összekötve például a szemünk elé vetítheti a lencse, hogy merre kellene mennünk, hogy a célunkat megtaláljuk, vagy egy hangfelismerő és szótárprogram segítségével feliratozni tudja az idegen nyelven beszélő emberek mondatait. Óriási lehetőségek vannak még a technológiában a gyengénlátóknak nyújtott segítség, vagy pilótáknak a látómezőben megjelenített technikai adatok terén. A katonai alkalmazás is reális lehetőség, a baráti tűz esélyét szüntetné meg a rendszer, ha a katonát segítve minden feltűnő alakról megmondaná, hogy szövetséges, ellenség, vagy civil.

A mérnökök szerint a legnagyobb kihívás az volt, hogy az áramköröket úgy alkossák meg, és építsék be a kontaktlencse anyagába, hogy egyik se sérüljön meg, ne lépjenek az anyagok reakcióba egymással, és ne zavarják az áramkörök, a képet megjelenítő mikroméretű fénykibocsátó diódák, vagy a rádióantenna a látást.

A prototípust a kínai Biomedical Circuits and Systems 2009 konferencián mutatják be először november végén, de még évek fejlesztőmunkájára és tesztelésére van szükség ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek az első lencsék.