Valér
-2 °C
0 °C

Kijelzős kontaktlencsét fejlesztettek

2009.11.16. 13:21
Egyelőre nyulakon tesztelik az első kijelzős kontaktlencséket, de ha beválik, beláthatatlan lehetőségek nyílnak meg a katonák szeme elé vetített célkereszttől az idegen nyelven beszélő emberek valós idejű hologram-feliratozásáig.

A Seattle-i University of Washington kutatói elkészültek a kontaktlencsébe épített digitális kijelző prototípusával, ami a látott képhez tud plusz információkat (szöveget, feliratot, ábrákat, vagy akár egy célkeresztet) a látómezőbe vetíteni hologramszerűen. A lencsébe épített áramkör rádióhullámokból veszi azt az energiát, ami a 330 mikrowattos fogyasztását fedezi, és a tervek szerint a felhasználó mobiltelefonjáról kapja majd valós időben azokat az információkat, amiket ki kell vetítenie.

digital-contact-lense

A prototípust egyelőre nyulakon tesztelik, jelenleg az a cél, hogy tökéletesen biztonságos legyen a működése, és hosszú távon el tudja magát látni a lencse energiával. A vezérlés, vagyis hogy a lencse konkrétan mit és hová vetítsen ki a viselője látómezejébe, csak ezután következik, mindenestre a technika már adott ahhoz, hogy a virtuális feliratok, jelek nagyjából a szemtől 50-100 centiméterre lebegő hologramként megjelenjenek.

A technológia felhasználására rengeteg példát említenek a kutatók, egy gps-alkalmazással összekötve például a szemünk elé vetítheti a lencse, hogy merre kellene mennünk, hogy a célunkat megtaláljuk, vagy egy hangfelismerő és szótárprogram segítségével feliratozni tudja az idegen nyelven beszélő emberek mondatait. Óriási lehetőségek vannak még a technológiában a gyengénlátóknak nyújtott segítség, vagy pilótáknak a látómezőben megjelenített technikai adatok terén. A katonai alkalmazás is reális lehetőség, a baráti tűz esélyét szüntetné meg a rendszer, ha a katonát segítve minden feltűnő alakról megmondaná, hogy szövetséges, ellenség, vagy civil.

A mérnökök szerint a legnagyobb kihívás az volt, hogy az áramköröket úgy alkossák meg, és építsék be a kontaktlencse anyagába, hogy egyik se sérüljön meg, ne lépjenek az anyagok reakcióba egymással, és ne zavarják az áramkörök, a képet megjelenítő mikroméretű fénykibocsátó diódák, vagy a rádióantenna a látást.

A prototípust a kínai Biomedical Circuits and Systems 2009 konferencián mutatják be először november végén, de még évek fejlesztőmunkájára és tesztelésére van szükség ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek az első lencsék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!