Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Az EU lehalkítja az mp3-lejátszókat

2009.12.14. 16:45 Módosítva: 2009.12.14. 16:52
Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős illetékesei bejelentették, hogy hosszas egyeztetés után, januárban indul az a kéthónaposra tervezett tárgyalássorozat, aminek célja a hordozható zenelejátszók hangerejének limitálása. A tudományos kutatások szerint 89 decibel az a határ, ahol a rendszeres (legalább napi egy óra) zenehallgatás néhány éven belül halláskárosodáshoz vezethet.

Az EU célja, hogy az Európában kereskedelmi forgalomba kerülő összes zenehallgatásra alkalmas készülék, mp3-lejátszók, mobiltelefonok maximális hangerejét 85 decibelre korlátozza le. Ezt a limitet a felhasználó egy figyelmeztetés után, saját felelősségre kikapcsolhatja, de így is csak 100 decibelig mehet el a hangerő. A ma kapható lejátszók 120 decibelt is képesek kiadni, ami egy felszálló repülő sugárhajtóművének hangerejével egyezik meg. A gyártók ugyan kötelesek figyelmeztetni a vásárlókat a túl nagy hangerő veszélyeire, de ez jellemzően csak valahol a használati utasításban, apró betűvel szerepel.

Az EU megbízásából készült tudományos felmérés szerint tízmillió embert, jellemzően fiatalokat fenyeget halláskárosodás a túl hangos zene miatt. A legveszélyesebbnek az mp3 lejátszókat tartják, amelyeken több száz órányi zene is elfér, és sokszor utazás közben hallgatják őket fülhallgatóval, olyan hangosra állítva, hogy elnyomja a járművek zaját. A halláskárosodás veszélyével főleg a legnépesebb célcsoport, a fiatalok nincsenek tisztában, így a figyelmeztetéseket a lejátszók csomagolásán is fel kell majd tüntetni.

Bár a lejátszók gyártói a hivatalos nyilatkozatok szerint egyetértenek a korlátozással, több olyan hangot is hallani, ami szerint nem jó ötlet a hangerőlimit. A DigitalEurope szövetség szóvivője, Tony Graziano a BBC-nek azt nyilatkozta, a 85 deciben semmiképpen nem jó határérték, mert bizonyos helyzetekben (városi forgalomban, járműveken) lehetetlenné teszi a zene élvezetét, ha nem lehet ennél jobban felhangosítani.

„A fiatalok mindig is hangosan hallgattak zenét, és ebben egy ilyen szabályozás sem fogja őket megakadályozni. Mesterséges korlátok helyett el kell nekik magyarázni, mit kockáztatnak, de a döntést és a felelősséget ezzel nem szabad elvenni tőlük” – foglalta össze Martin Callanan, brit EP-képviselő a halkítást ellenzők érveit.