Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Hollandia bevezeti a lemeztelenítő reptéri szkennert

2009.12.30. 10:59 Módosítva: 2009.12.30. 10:59
Hollandia hamarosan bevezeti annak az utasellenőrző készüléknek a rendszeres használatát a repülőtereken, amely a képernyőn szinte lemeztelenítve láttatja az ellenőrzött személyt.

Ernst Hirsch Ballin holland igazságügyi miniszter kedd este telefonon tájékoztatta Janet Napolitano amerikai belbiztonsági minisztert a döntésről. Múlt pénteken egy nigériai fiatalember úgy szállt fel az amszterdami Schiphol repülőterén egy Detroitba tartó járatra, hogy veszélyes anyag volt a testére erősítve. Az amerikai nagyvároshoz közeledve megpróbálta felrobbantani a szerkezetet, de ehelyett csak a ruhája gyulladt meg, és az utasoknak sikerült őt legyűrniük. A merényletkísérlet nyomán világszerte felülvizsgálják és szigorítják a légi közlekedés biztonsága érdekében eddig bevezetett rendszabályokat.

E szigorítás fontos eleme a „lemeztelenítő” szkenner alkalmazásának lehetősége. A készülék a hagyományos fémdetektorral ellentétben pontos képet ad a megvizsgált személyről, láthatóvá teszi a ruha alatt a test körvonalait, és érzékeli a gyanús formájú tárgyakat.

Csaknem az összes holland párt egyetért az alaposabb átvizsgálást lehetővé tevő technika alkalmazásával, elismerve azt, hogy a légi közlekedés biztonsága e tekintetben előnyt élvez a magánszféra védelmével szemben. Hozzáteszik azonban azt is, hogy a szkenner által láthatóvá tett kép felhasználását szigorú keretek közt kell szabályozni, meg kell pontosan határozni, ki tekintheti meg ezeket a képeket. Ki kell térni arra is, meddig lehet megőrizni a készített felvételeket.