Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3D-s bluray-lejátszó és szupervékony ledes tévé a CES-en

2010.01.06. 20:00 Módosítva: 2010-01-06 17:17:50
A válság a CES-nek is betett, de azért nem vette el a kiállítók kedvét. A vegasi szórakoztató elektronikai show-n sok az újonc, forradalmi újdonságokat egyelőre nem látni, a díjazott termékek már létező technológiákat tökéletesítettek. Consumer Electronics Show, mínusz egyedik nap.

Vegas szinte teljesen olyan, mint amilyennek két éve hagytuk. A Monte Carlo szomszédságában ugyan kinőtt két újabb kaszinó a földből (Aria, Mandarin Oriental), további kettő pedig idei megnyitását várja, de ez szinte fel sem tűnik a sok egymásba érő, tükörüvegtől, neontól és giccstől csillogó torony mellett. A bűn városa nappal továbbra is feslett, repedtsarkú ringyó, ami éjszakára tökéletesen kisminkelt luxuskurvává változik, lehet gyűlölni és szeretni, akár egyszerre is. Figyelmen kívül hagyni mindenesetre nehezen lehet, különösen akkor, amikor a félmilliós lakosú városba hirtelen megérkezik bő százezer újságíró és kiállító, hogy egyeztessék, mik lesznek 2010 kütyüi.

CES a válság után

Utoljára tavalyelőtt tudósíthattunk a világ legnagyobb elektronikai expójáról, a Consumer Electronics Show-ról, idén maga a szervező, a Consumer Electronics Association hívott meg bennünket. Hogy miért jó a szervezetnek, hogy névtelen közép-európai újságírók útját fizeti, arra valószínűleg az a válasz, hogy minél nagyobb publicitással szeretnék kicsit elfeledtetni a 2009-es CES rossz emlékét. A válság ugyanis a tavalyi expón is meglátszott. Míg a 2008-as CES-en 141 ezren voltak, tavaly csak 110 ezren, és a kiállítótér is 32 focipályányi területről 29 focipályára zsugorodott.

Idén a CEA nem is adott meg becsült látogatószámot, de a tavalyinál szinte biztosan többen lesznek. A show történetében most debütál a legtöbb új kiállító (2500 cégből 330 még nem volt a CES-en), több mint húszezer terméket mutatnak be, szóval van mit nézni (bár a korábbi években 27 ezer is volt már a termékek száma). És mivel a Macworld idén nem zavar be (az Apple korábban rendszeresen a CES-sel egy időben tartotta rendezvényét), az Apple termékeire építő cégek is jobban beszivárogtak az idei CES-re.

A vérfrissítés valószínűleg jót tesz majd a rendezvénynek, de az sem feltétlenül baj, ha összemegy egy kicsit. Iparági vészmadár elemzők ugyanis már évekkel ezelőtt azt jósolták, hogy ha a CES tovább fog hízni, hamarosan olyan drága lesz, hogy a kiállítóknak már nem éri meg kimenni rá (a Dellnek például idén nincs standja). A konkurens Comdex ért ilyen csúf véget, de a CES-t egyelőre vígan összetartja a patina.

Képeink a helyszínről

A CEA idén január 7-10 között (azaz csütörtöktől vasárnapig) tartja meg a Consumer Eletronics Show-t, de a sajtónak a nyitást megelőző két nap is van dolga. 6-án lesz például (pár száz sajtótájékoztató mellett) a hagyományos nyitóbeszéd – mivel Bill Gates visszavonult, idén Steve „Givdatmanibekk” Ballmer fogja tartani. De a mínusz egyedik napra, azaz ötödikére is volt már programom: a CEA leleplezte azt a harmincvalahány terméket, aminek az innovációs díjait adta.

Csak csúcstermékek

A CES-t először 1967-ben rendezték meg New York-ban, és néhány évente mindig felbukkant rajta olyan kütyü vagy technológia, ami átformálta a szórakoztató elektronikai ipart. Például 1970-ben a CES-en mutatták be a videomagnót, 11 évvel később a videokamerát, ugyanebben az évben a cd-lejátszót, 1982-ben a Commodore 64-et, 1996-ban a dvd-t, két évre rá a hdtv-t, 2001-ben a plazmatévét, 2003-ban a blurayt, 2005-ben az iptv-t. Az utóbbi öt évben viszont nem volt olyan újdonság, amit érdemes lenne ebbe a sorba állítani, tavaly talán a Palm Pre volt a legnagyobb szám, ami azóta sem lett iPhone-killer, bár sokan ezt várták tőle.

2010-ben is elmarad a forradalom, gondolom, amikor az idei díjazottakat nézegetem a Venetian kaszinó egyik konferenciatermében. A CEA korábban már nyilvánosságra hozott húszat a harminchat díjazottból, de ezek többsége élőben sem több aktuális csúcsterméknél (mint a Radeon HD 5870 videokártya) vagy szép dizájnú kütyünél (mint az Arabesque hangfal). Illetve akad néhány, funkciójában forradalminak szánt kütyü, de szerintem erősen kérdéses, hogy egy kétirányú videohívásra alkalmas okostelefon (Saygus V Phone) vagy egy projektoros fényképezőgép (Nikon Coolpix S1000pj) fog-e tömegeknek kelleni. (A többi előzetesen bemutatott díjazottról lásd korábbi összefoglalónkat.)

A többi tizenhat díjazott közül néhányat még mindig titkolnak, a maradékból pedig a Samsung új szupervékony, ledes tévéje és szintén tőlük a világ első 3D-s bluray-lejátszója tűnik a legérdekesebbnek, de ezeket pont nem állították ki a Venetianben, mint ahogy az LG 47 hüvelykes ledes tévéjét sem. Itt van viszont a Parrot G Drone nevű, négy propellerrel röpködő játékszer, amit iPhone-nal lehet irányítani, ez a mínusz egyedik nap egyik slágere.

Laptopból ebook-olvasó

A legnagyobb érdeklődés mégsem a díjazottakat, hanem az innovációs szempontból a CEA szerint még említésre méltó (a szervezet több száz ilyet szedett össze) kütyüket kíséri, egészen pontosan az Msi és a Lenovo új laptopjait. Ezek előtt olyan sűrű a tömeg, mint a Szigeten szombat este a nagyszínpad előtt, képtelenség akár fél percre megkaparintani a gépeket.

Az Msi főleg a Core i7-es és Core i5-ös procikkal megáldott játékos laptopokkal jött ki (GT640 és GT740, illetve GX640 és GX740), de az új Wind, az U160-as modell érdekel mindenkit. A tömegben annyit látok, hogy a külsejét valószínűleg a Sony Vaiója ihlette, de kipróbálni nem tudom, mert operatőrök bástyázzák körül, hogy felvegyék, amint a laptop létezik. Egyébként 1,6 gigahertzes Intel Atom proci, 1 giga ram és 250 giga merevlemez van benne, és a bevezető ár 399 dollár, így egyelőre biztosan nem ez a legjobb netbook az ár-érték arányt tekintve.

A Lenovónál az új Thinkpadek (T410, T510) szorulnak háttérbe, mert legtöbben az Ideapad U1 Hybridre kíváncsiak, és nem véletlenül. A hagyományos laptopnak tűnő eszközről egy mozdulattal le lehet venni a kijelzőt, ami érintőképernyős lévén önállóan is használható, például ebook-olvasóként. Én elcserélnék erre egy játékhelikoptert, az biztos, de nem vagyok a CEA innovációs szakértője.

Találok még a teremben dokkolókat mp3-lejátszókhoz és a telefon elvesztését megelőző riasztókütyüket (mindkét irány nagyon népszerű most valamiért a CES-en), a Lexmarknál pedig olyan, érintőképrenyős kijelzővel felszerelt nyomtató-szkennert, amit netre lehet csatlakoztatni, és például egy beszkennelt dokumentumot rögtön a nyomtatóról elküldeni emailben.

Mindez azonban még csak a jéghegy csúcsa, kedden alig száz terméket mutattak meg kutyafuttában a sajtónak, csütörtöktől látható a többi, és a CES-től távolmaradó cégekben is lehet reménykedni (a Google-nek például nincs standja).