Emília
18 °C
26 °C

3D-s bluray-lejátszó és szupervékony ledes tévé a CES-en

2010.01.06. 20:00 Módosítva: 2010-01-06 17:17:50
A válság a CES-nek is betett, de azért nem vette el a kiállítók kedvét. A vegasi szórakoztató elektronikai show-n sok az újonc, forradalmi újdonságokat egyelőre nem látni, a díjazott termékek már létező technológiákat tökéletesítettek. Consumer Electronics Show, mínusz egyedik nap.

Vegas szinte teljesen olyan, mint amilyennek két éve hagytuk. A Monte Carlo szomszédságában ugyan kinőtt két újabb kaszinó a földből (Aria, Mandarin Oriental), további kettő pedig idei megnyitását várja, de ez szinte fel sem tűnik a sok egymásba érő, tükörüvegtől, neontól és giccstől csillogó torony mellett. A bűn városa nappal továbbra is feslett, repedtsarkú ringyó, ami éjszakára tökéletesen kisminkelt luxuskurvává változik, lehet gyűlölni és szeretni, akár egyszerre is. Figyelmen kívül hagyni mindenesetre nehezen lehet, különösen akkor, amikor a félmilliós lakosú városba hirtelen megérkezik bő százezer újságíró és kiállító, hogy egyeztessék, mik lesznek 2010 kütyüi.

CES a válság után

Utoljára tavalyelőtt tudósíthattunk a világ legnagyobb elektronikai expójáról, a Consumer Electronics Show-ról, idén maga a szervező, a Consumer Electronics Association hívott meg bennünket. Hogy miért jó a szervezetnek, hogy névtelen közép-európai újságírók útját fizeti, arra valószínűleg az a válasz, hogy minél nagyobb publicitással szeretnék kicsit elfeledtetni a 2009-es CES rossz emlékét. A válság ugyanis a tavalyi expón is meglátszott. Míg a 2008-as CES-en 141 ezren voltak, tavaly csak 110 ezren, és a kiállítótér is 32 focipályányi területről 29 focipályára zsugorodott.

Idén a CEA nem is adott meg becsült látogatószámot, de a tavalyinál szinte biztosan többen lesznek. A show történetében most debütál a legtöbb új kiállító (2500 cégből 330 még nem volt a CES-en), több mint húszezer terméket mutatnak be, szóval van mit nézni (bár a korábbi években 27 ezer is volt már a termékek száma). És mivel a Macworld idén nem zavar be (az Apple korábban rendszeresen a CES-sel egy időben tartotta rendezvényét), az Apple termékeire építő cégek is jobban beszivárogtak az idei CES-re.

A vérfrissítés valószínűleg jót tesz majd a rendezvénynek, de az sem feltétlenül baj, ha összemegy egy kicsit. Iparági vészmadár elemzők ugyanis már évekkel ezelőtt azt jósolták, hogy ha a CES tovább fog hízni, hamarosan olyan drága lesz, hogy a kiállítóknak már nem éri meg kimenni rá (a Dellnek például idén nincs standja). A konkurens Comdex ért ilyen csúf véget, de a CES-t egyelőre vígan összetartja a patina.

Képeink a helyszínről

A CEA idén január 7-10 között (azaz csütörtöktől vasárnapig) tartja meg a Consumer Eletronics Show-t, de a sajtónak a nyitást megelőző két nap is van dolga. 6-án lesz például (pár száz sajtótájékoztató mellett) a hagyományos nyitóbeszéd – mivel Bill Gates visszavonult, idén Steve „Givdatmanibekk” Ballmer fogja tartani. De a mínusz egyedik napra, azaz ötödikére is volt már programom: a CEA leleplezte azt a harmincvalahány terméket, aminek az innovációs díjait adta.

Csak csúcstermékek

A CES-t először 1967-ben rendezték meg New York-ban, és néhány évente mindig felbukkant rajta olyan kütyü vagy technológia, ami átformálta a szórakoztató elektronikai ipart. Például 1970-ben a CES-en mutatták be a videomagnót, 11 évvel később a videokamerát, ugyanebben az évben a cd-lejátszót, 1982-ben a Commodore 64-et, 1996-ban a dvd-t, két évre rá a hdtv-t, 2001-ben a plazmatévét, 2003-ban a blurayt, 2005-ben az iptv-t. Az utóbbi öt évben viszont nem volt olyan újdonság, amit érdemes lenne ebbe a sorba állítani, tavaly talán a Palm Pre volt a legnagyobb szám, ami azóta sem lett iPhone-killer, bár sokan ezt várták tőle.

2010-ben is elmarad a forradalom, gondolom, amikor az idei díjazottakat nézegetem a Venetian kaszinó egyik konferenciatermében. A CEA korábban már nyilvánosságra hozott húszat a harminchat díjazottból, de ezek többsége élőben sem több aktuális csúcsterméknél (mint a Radeon HD 5870 videokártya) vagy szép dizájnú kütyünél (mint az Arabesque hangfal). Illetve akad néhány, funkciójában forradalminak szánt kütyü, de szerintem erősen kérdéses, hogy egy kétirányú videohívásra alkalmas okostelefon (Saygus V Phone) vagy egy projektoros fényképezőgép (Nikon Coolpix S1000pj) fog-e tömegeknek kelleni. (A többi előzetesen bemutatott díjazottról lásd korábbi összefoglalónkat.)

A többi tizenhat díjazott közül néhányat még mindig titkolnak, a maradékból pedig a Samsung új szupervékony, ledes tévéje és szintén tőlük a világ első 3D-s bluray-lejátszója tűnik a legérdekesebbnek, de ezeket pont nem állították ki a Venetianben, mint ahogy az LG 47 hüvelykes ledes tévéjét sem. Itt van viszont a Parrot G Drone nevű, négy propellerrel röpködő játékszer, amit iPhone-nal lehet irányítani, ez a mínusz egyedik nap egyik slágere.

Laptopból ebook-olvasó

A legnagyobb érdeklődés mégsem a díjazottakat, hanem az innovációs szempontból a CEA szerint még említésre méltó (a szervezet több száz ilyet szedett össze) kütyüket kíséri, egészen pontosan az Msi és a Lenovo új laptopjait. Ezek előtt olyan sűrű a tömeg, mint a Szigeten szombat este a nagyszínpad előtt, képtelenség akár fél percre megkaparintani a gépeket.

Az Msi főleg a Core i7-es és Core i5-ös procikkal megáldott játékos laptopokkal jött ki (GT640 és GT740, illetve GX640 és GX740), de az új Wind, az U160-as modell érdekel mindenkit. A tömegben annyit látok, hogy a külsejét valószínűleg a Sony Vaiója ihlette, de kipróbálni nem tudom, mert operatőrök bástyázzák körül, hogy felvegyék, amint a laptop létezik. Egyébként 1,6 gigahertzes Intel Atom proci, 1 giga ram és 250 giga merevlemez van benne, és a bevezető ár 399 dollár, így egyelőre biztosan nem ez a legjobb netbook az ár-érték arányt tekintve.

A Lenovónál az új Thinkpadek (T410, T510) szorulnak háttérbe, mert legtöbben az Ideapad U1 Hybridre kíváncsiak, és nem véletlenül. A hagyományos laptopnak tűnő eszközről egy mozdulattal le lehet venni a kijelzőt, ami érintőképernyős lévén önállóan is használható, például ebook-olvasóként. Én elcserélnék erre egy játékhelikoptert, az biztos, de nem vagyok a CEA innovációs szakértője.

Találok még a teremben dokkolókat mp3-lejátszókhoz és a telefon elvesztését megelőző riasztókütyüket (mindkét irány nagyon népszerű most valamiért a CES-en), a Lexmarknál pedig olyan, érintőképrenyős kijelzővel felszerelt nyomtató-szkennert, amit netre lehet csatlakoztatni, és például egy beszkennelt dokumentumot rögtön a nyomtatóról elküldeni emailben.

Mindez azonban még csak a jéghegy csúcsa, kedden alig száz terméket mutattak meg kutyafuttában a sajtónak, csütörtöktől látható a többi, és a CES-től távolmaradó cégekben is lehet reménykedni (a Google-nek például nincs standja).