Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Laptopcsodák a CES-ről

2010.01.07. 09:56
A Las Vegas-i CES eddigi legváratlanabb híre, hogy Steve Ballmer, a Microsoft vezére ott mutatja be azt a táblagépet, amelyet a cég a HP-vel együttműködésben rakott össze, és ezzel hetekkel elébe vág Steve Jobsnak, aki állítólag január végén rukkol elő az Apple tabletjével. Mindeközben a CES-en több nagy gyártó is előállt a maga laptopverziójával: van közöttük, ami a dizájnra, van, ami az árra, és van, ami a multifunkcionalitásra megy rá, a helyszíni beszámolók szerint több-kevesebb sikerrel.

A HP 5102-es modelljét az Intel netbookozásra kifejlesztett, decemberben bemutatott, kicsi és energiatakarékos Atom N450 nevű, 1,66 GHz-es órajelű processzorával szerelték fel. De nem ez a legérdekesebb a 5102-ben, hanem hogy a végletekig testre szabható: 10 hüvelykes képernyőjét WSVGA vagy WXGA kivitelben is lehet kérni, sőt multitouch kijelzővel is megrendelhető, ami egyenesen iPhone-os magasságokba emeli a szolid külsejű laptopot. A géphez választható gyári fogantyú is, amivel a laptop orvosi segédeszközre hasonlít, viszont így nem kell hozzá külön táska.

hp5 450

Az Asus a dán Bang  & Olufsennel fogott össze, hogy megalkossa az egyik legletisztultabb, legszebb laptopot azok közül, amelyeket a CES-en idén bemutatnak. Az alumínium borítású NX90-hez a dán cég a dizájnnal és a hangszórókkal járult hozzá. A laptopkategóriában hatalmasnak számító, 18,4 hüvelykes képernyő lehetővé teszi, hogy a billentyűzet két oldalán elférjen egy-egy érintőpad, amelyek multitouch módban is működnek, és együtt is használhatók úgy, hogy az egyikkel navigálni lehet, a másikkal menüpontokból választani.

asusbo450

Érdekesen kerüli meg a billentyűzet-érintőképernyő-problémát a Lenovo. A CES-en bemutatott IdeaPad U1 egyszerre tudja mind a két funkciót, mert az átlagos kinézetű laptopról egy mozdulattal levehető a kijelző, amely innentől kezdve külön életet él. Az Intel Core 2 Duo processzorral felszerelt gépen alaphelyzetben Windows 7 fut, de a 11,6 hüvelykes képernyő önállóan is működőképes – a gépnek ezt az érintőképernyős felét 1 GHz-es Snapdragon processzor hajtja, 16 GB flash memória van benne, és Linux fut rajta. A Lenovo kétagyú hibridnek nevezi a gépet, és az integrációt olyan tökélyre fejlesztette, hogy a Windowson elkezdett szörfölés a kijelző eltávolítása után simán folytatható az önálló tableten.

lenovo450

Egészen egyedi megoldással állt elő a Freescale, amelynek a méret mellett az árat is sikerült radikálisan csökkentenie. A cég 7 hüvelykes táblagépét még nem mutatták be a CES-en, de várhatóan Android és Linux is fut majd rajta. A gépet a Freescale saját iMX515 processzora hajtja, 512 GB memória és legfeljebb 64 GB tárhely lesz rajta. A legjobb azonban az ára lesz, mert felszereltségtől függően 200 dollárért is hozzá lehet majd jutni. Már ha elkezdik gyártani.

freescale450