Mária
17 °C
29 °C

Laptopcsodák a CES-ről

2010.01.07. 09:56
A Las Vegas-i CES eddigi legváratlanabb híre, hogy Steve Ballmer, a Microsoft vezére ott mutatja be azt a táblagépet, amelyet a cég a HP-vel együttműködésben rakott össze, és ezzel hetekkel elébe vág Steve Jobsnak, aki állítólag január végén rukkol elő az Apple tabletjével. Mindeközben a CES-en több nagy gyártó is előállt a maga laptopverziójával: van közöttük, ami a dizájnra, van, ami az árra, és van, ami a multifunkcionalitásra megy rá, a helyszíni beszámolók szerint több-kevesebb sikerrel.

A HP 5102-es modelljét az Intel netbookozásra kifejlesztett, decemberben bemutatott, kicsi és energiatakarékos Atom N450 nevű, 1,66 GHz-es órajelű processzorával szerelték fel. De nem ez a legérdekesebb a 5102-ben, hanem hogy a végletekig testre szabható: 10 hüvelykes képernyőjét WSVGA vagy WXGA kivitelben is lehet kérni, sőt multitouch kijelzővel is megrendelhető, ami egyenesen iPhone-os magasságokba emeli a szolid külsejű laptopot. A géphez választható gyári fogantyú is, amivel a laptop orvosi segédeszközre hasonlít, viszont így nem kell hozzá külön táska.

hp5 450

Az Asus a dán Bang  & Olufsennel fogott össze, hogy megalkossa az egyik legletisztultabb, legszebb laptopot azok közül, amelyeket a CES-en idén bemutatnak. Az alumínium borítású NX90-hez a dán cég a dizájnnal és a hangszórókkal járult hozzá. A laptopkategóriában hatalmasnak számító, 18,4 hüvelykes képernyő lehetővé teszi, hogy a billentyűzet két oldalán elférjen egy-egy érintőpad, amelyek multitouch módban is működnek, és együtt is használhatók úgy, hogy az egyikkel navigálni lehet, a másikkal menüpontokból választani.

asusbo450

Érdekesen kerüli meg a billentyűzet-érintőképernyő-problémát a Lenovo. A CES-en bemutatott IdeaPad U1 egyszerre tudja mind a két funkciót, mert az átlagos kinézetű laptopról egy mozdulattal levehető a kijelző, amely innentől kezdve külön életet él. Az Intel Core 2 Duo processzorral felszerelt gépen alaphelyzetben Windows 7 fut, de a 11,6 hüvelykes képernyő önállóan is működőképes – a gépnek ezt az érintőképernyős felét 1 GHz-es Snapdragon processzor hajtja, 16 GB flash memória van benne, és Linux fut rajta. A Lenovo kétagyú hibridnek nevezi a gépet, és az integrációt olyan tökélyre fejlesztette, hogy a Windowson elkezdett szörfölés a kijelző eltávolítása után simán folytatható az önálló tableten.

lenovo450

Egészen egyedi megoldással állt elő a Freescale, amelynek a méret mellett az árat is sikerült radikálisan csökkentenie. A cég 7 hüvelykes táblagépét még nem mutatták be a CES-en, de várhatóan Android és Linux is fut majd rajta. A gépet a Freescale saját iMX515 processzora hajtja, 512 GB memória és legfeljebb 64 GB tárhely lesz rajta. A legjobb azonban az ára lesz, mert felszereltségtől függően 200 dollárért is hozzá lehet majd jutni. Már ha elkezdik gyártani.

freescale450