Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Lézeres porszívó az iRobot ellen

2010.01.09. 19:04
Egy amerikai cég robotporszívója először feltérképezi a szobát, és csak ezután lát neki a szisztematikus takarításnak. Az új technológia segítségével sokkal hatékonyabban és gyorsabban végzi el munkáját, mint a többi robot-takarítógép.

Az amerikai Neato Robotics hamarosan forgalomba hozza XV-11 névre keresztelt porszívóját. A háztartási-robot talán külsőre hasonlít a piacvezető iRobot Roomba nevű gépéhez, de technológiai szempontból sokkal fejlettebb riválisánál. A hagyományos robotporszívók, így a Roomba is véletlenszerűen keringenek a szobában.

neato2

Ezzel képesek biztosítani, hogy a helyiség egész területét kitakarítják. Nem tudják azonban kikerülni a bútorokat, ütközés-szenzoraik segítségével irányt változtatnak miután nekimentek egy tárgynak. A Roomba nem tudja az egyes szobákat elkülöníteni,  virtuális falakkal lehet meghatározni, hogy mely területeket takarítsa ki és melyeket hagyja érintetlenül.

A Neato merőben új megközelítést alkalmaz. Mielőtt munkához látna, lézerrel letapogatja a szobát, meghatározza, hogy hol vannak az egyes bútorok, hol helyezkednek el az ajtók, stb. Első lépésben felosztja a szobát 4,5m x 4,5m -es részekre, amiket egymás után tisztít meg. Minden szegmensnek először a körvonalát porszívózza fel, majd szisztematikusan: fel-le, párhuzamos vonalak mentén haladva tünteti el belőle a koszt. A cég mérnökei ezzel a módszerrel tulajdonképpen megpróbálták algoritmizálni az emberi porszívózás folyamatát.

Ennek eredményképp a Neato rengeteg munkát tud megspórolni azzal, hogy a Romba-nál lényegesen kevesebb utat tesz meg ugyanazon helység takarítása esetén. A Neato az így megtakarított energiát a szívóerő növelésére tudja fordítani, sokkal hatékonyabb takarítást téve ezzel lehetővé. Mivel pontosan tudja, hogy mely részekkel van készen, biztosak lehetünk abban, hogy a szoba minden négyzetcentiméterét kitakarítja.

A Neato soha nem ütközik neki a bútoroknak, még akkor sem, ha mondjuk a kezdeti letapogatás után odébb helyezünk egy széket. Lézeres szenzoraival folyamatosan frissíti a szoba térképét. Egy speciális érzékelő segítségével pedig a lépcsőket is érzékeli, így nem kell félnünk attól, hogy leesik a galériáról.

neato3

Talán egyetlen negatív tulajdonsága a borsos ára. Ugyan a hasonló takarítási képességekkel rendelkező Roomba szintén közel 80.000 forintba kerül, de amíg a Neatonak csak egy típusa létezik, addig az iRobot alapgépe már 25.000-ért hazavihető. Ha valóban intelligens robotporszívóra vagyunk, ami nem csak „vakon” bolyong a lakásban, miközben mindennek ezerszer nekimegy és tönkreteszi antik bútoraink drága lakkozását, akkor mindenképp érdemes beruházni egy XV-11-re.