Olivér
5 °C
8 °C

Lézeres porszívó az iRobot ellen

2010.01.09. 19:04
Egy amerikai cég robotporszívója először feltérképezi a szobát, és csak ezután lát neki a szisztematikus takarításnak. Az új technológia segítségével sokkal hatékonyabban és gyorsabban végzi el munkáját, mint a többi robot-takarítógép.

Az amerikai Neato Robotics hamarosan forgalomba hozza XV-11 névre keresztelt porszívóját. A háztartási-robot talán külsőre hasonlít a piacvezető iRobot Roomba nevű gépéhez, de technológiai szempontból sokkal fejlettebb riválisánál. A hagyományos robotporszívók, így a Roomba is véletlenszerűen keringenek a szobában.

neato2

Ezzel képesek biztosítani, hogy a helyiség egész területét kitakarítják. Nem tudják azonban kikerülni a bútorokat, ütközés-szenzoraik segítségével irányt változtatnak miután nekimentek egy tárgynak. A Roomba nem tudja az egyes szobákat elkülöníteni,  virtuális falakkal lehet meghatározni, hogy mely területeket takarítsa ki és melyeket hagyja érintetlenül.

A Neato merőben új megközelítést alkalmaz. Mielőtt munkához látna, lézerrel letapogatja a szobát, meghatározza, hogy hol vannak az egyes bútorok, hol helyezkednek el az ajtók, stb. Első lépésben felosztja a szobát 4,5m x 4,5m -es részekre, amiket egymás után tisztít meg. Minden szegmensnek először a körvonalát porszívózza fel, majd szisztematikusan: fel-le, párhuzamos vonalak mentén haladva tünteti el belőle a koszt. A cég mérnökei ezzel a módszerrel tulajdonképpen megpróbálták algoritmizálni az emberi porszívózás folyamatát.

Ennek eredményképp a Neato rengeteg munkát tud megspórolni azzal, hogy a Romba-nál lényegesen kevesebb utat tesz meg ugyanazon helység takarítása esetén. A Neato az így megtakarított energiát a szívóerő növelésére tudja fordítani, sokkal hatékonyabb takarítást téve ezzel lehetővé. Mivel pontosan tudja, hogy mely részekkel van készen, biztosak lehetünk abban, hogy a szoba minden négyzetcentiméterét kitakarítja.

A Neato soha nem ütközik neki a bútoroknak, még akkor sem, ha mondjuk a kezdeti letapogatás után odébb helyezünk egy széket. Lézeres szenzoraival folyamatosan frissíti a szoba térképét. Egy speciális érzékelő segítségével pedig a lépcsőket is érzékeli, így nem kell félnünk attól, hogy leesik a galériáról.

neato3

Talán egyetlen negatív tulajdonsága a borsos ára. Ugyan a hasonló takarítási képességekkel rendelkező Roomba szintén közel 80.000 forintba kerül, de amíg a Neatonak csak egy típusa létezik, addig az iRobot alapgépe már 25.000-ért hazavihető. Ha valóban intelligens robotporszívóra vagyunk, ami nem csak „vakon” bolyong a lakásban, miközben mindennek ezerszer nekimegy és tönkreteszi antik bútoraink drága lakkozását, akkor mindenképp érdemes beruházni egy XV-11-re.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?