Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A játékosoknak nem akaródzik Windows 7-re áttérni

2010.01.11. 09:35
A Steam net a legnagyobb, pécés játékokkal foglalkozó központja, egyszerre webáruház, ahonnan pénzért letölthetünk játékokat, és a többjátékos meccseknek helyszínt adó szerverpark. Több mint húszmillió regisztrált felhasználója van, csúcsidőben 2,5 millió körülire rúg az egyszerre bejelentkezett játékosok száma.

Az üzemeltető cég, a Valve (eredetileg játékfejlesztők, ők írták a híres akciójáték Half-Life két részét) időnként közzéteszi a rendszerbe bejelentkező játékosok számítógépeiről készített statisztikáit.

A legújabb jelentés a 2009. decemberi adatokból állt össze, és minden olyan hardveres és szoftveres adatot feldolgoz, amit csak a Windowsból ki lehet bányászni (más operációs rendszerrel nem működik a rendszer).

Processzorok terén nyomasztó az Intel fölénye, 70-30 arányban előzi meg az AMD-t. A leggyakoribb processzorsebességek Intelnél 2,3 és 2,7 GHz, AMD-nél 2 és 2,3 GHz között vannak, és a legtöbb játékos (57 százalék) kétmagos processzort használ. Az egymagosok ideje lejárt, már 20 százalék alatt van az arányuk, és jönnek fel a négymagosak, a novemberi 20 százalékról 24-re növelték a részesedésüket. Memória terén a legjellemzőbb a két gigabájtos kiépítés, de a játékosok több mint fele már a két giga feletti kategóriákból jön össze.

Videokártyák terén két gyártó, az Nvidia és az ATI van csak a ringben, előbbi 63, utóbbi 29 százalékot foglal a piacon, a maradék nagyját az Intel alaplapra integrált megoldásai viszik el. A játékosok 45 százalékának a gépe tud mit kezdeni a legújabb grafikus szabvánnyal, a DirectX10-zel. A legnépszerűbb videokártya egyébként az Nvidia GeForce 8800-as, és az ATI Radeon HD 4800 (ez az egyetlen ATI kártya a top10-ben).

Bár a gyártók nagy reményeket fűztek az olyan gépekhez, amiben két videokártya működik, a jelek szerint a játékosok nem voltak vevők erre, a felmért pécék kevesebb mint 3 százaléka volt ilyen. A legelterjedtebb képernyőfelbontás az 1280*1024, illetve kétmonitoros gépeknél a 2960*1050 képpont.

A Windows-verziók között továbbra is az XP (45%) a legnépszerűbb, aztán a Vista (30%), és utolsó a Windows 7 23 százalékkal (az XP-nél régebbi verziókat nem támogatja a rendszer). A legújabb Windows-változat a novemberi felmérés óta 2,5 százalékot tudott növelni az arányán, ezzel a tempóval még el fog tartani egy darabig, mire átveszi a vezető szerepet. Egyébként főleg az XP-től veszi el a felhasználókat az új rendszer, a Vista tábora nem csökken.

A nyelvi beállításoknál nem meglepő, hogy a legtöbben az angolt használják, az azonban igen, hogy a második helyre az orosz jött be, a német és a francia előtt, majd a negyediken a lengyel megelőzi a spanyol és portugál nyelvűeket.