Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Elfogyott minden 10 colos kijelző

2010.01.13. 11:12 Módosítva: 2010-01-13 11:12:15
Állítólag az Apple az a rejtélyes vég, ami felvásárol minden 10 colos kijelzőt a világpiacon, és leköti a kelet-ázsiai gyártók kapacitását is előrendelésekkel. A rajongók szerint ez cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy jön az Apple misztikus táblagépe, de a piaci elemzők szerint nem ennyire egyértelmű a kép.

Újabb üzemanyagot kapott a már amúgy is teljes fordulatszámon pörgő pletyka az Apple misztikus táblagépéről. Ezt a gépet ugyan hivatalosan nem jelentették be, sőt soha egyetlen szóval sem utaltak rá, hogy ilyesmin dolgoznának, mégis, a rajongók, és egy sor piaci elemző is hónapok óta biztosra veszik, hogy ez lesz a cég következő nagy dobása az iPhone után. Ahogy az új generációs iPodok és iPhone-ok esetében, most a táblagépnél is a nagy távol-keleti hardveralkatrész-gyártóktól érkező hírek látszanak alátámasztani a híreszteléseket.

Most úgy tűnik, valaki lefoglalta a kelet-ázsiai gyártók teljes kapacitását 10 colos lcd- és OLED-kijelzők gyártására, gyakorlatilag nem lehet most ilyesmit beszerezni a világpiacon. A legutóbbi iPod-generációfrissítésnél a flash memóriák tűntek el a piacról, akkora mennyiséget szívott fel az Apple a sorozatgyártás beindításához és a kezdő raktárkészletek feltöltéséhez. Bár hivatalosan senki nem erősítette meg, hogy most is az Apple lenne a rejtélyes vevő, aki kipucolta a piacot és előrendelésekkel lekötötte a gyártókat, több névtelen forrás is a kaliforniai cégre mutogat.

Elemzők rámutatnak ugyanakkor, hogy a sztoriban egy fontos pont nem stimmel, méghozzá az, hogy az lcd- és OLED-kijelzőket egyaránt felvásárolja az Apple. A jobb minőségű, de drága OLED-ek annyira felnyomnák a táblagép árát (amit az elemzők még az olcsó lcd-vel is jó magasra, ezer dollár körülire várnak), amit az Apple valószínűleg nem vállalna be, még úgy sem, ha két verzióban, gyengébb és jobb kijelzővel dobja piacra a gépet. Az OLED-kijelző inkább egy kisebb készülékbe, mondjuk az elvileg idén nyáron megjelenő iPhone 4G-be lenne jó, elvégre néhány konkurens, mint a Nexus One már ezt a technológiát használja. Ezt az elmélet viszont a 10 colos mérettel nem egyezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!