Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Fenyegeti az Apple a táblagépvadászat szervezőit

2010.01.15. 15:33
Százezer dollárt fizetünk annak, aki a több éves pletykálkodás után kézzelfogható bizonyítékot ad arra, hogy az Apple Tablet létezik - hirdette meg a nagy kincsvadászatot a Valleywag blog. Az Apple komolyan vette a dolgot, és ipari kémkedéssel vádolja a bloggereket.

Az Apple misztikus táblagépéről már évek óta keringenek pletykák az interneten; a TheWeek magazin egészen 2003 januárjáig nyomozta vissza az első híresztelés megjelenését, de maga Steve Jobs már 2002-ben is célozgatott rá, hogy gondolkodnak ilyesmin. A legfrissebb hírek szerint tavaszra várható a nagy bejelentés, és rögtön utána a piaci megjelenés is, amit alátámaszt a másik pletyka, ami azt mondja, hogy az Apple a tömeggyártás beindításához lekötötte az lcd- és OLED-kijelzőket gyártó kelet-ázsiai cégek teljes kapacitását a következő hónapokra.

A Gawker blogbirodalom tech-hírekkel és pletykákkal foglalkozó rovata, a Valleywag megunta az egymásra licitáló jólértesülteket, akik folyton homályos forrásokra hivatkozva, minden konkrétum nélkül csepegtették a tutibiztosként előadott infóikat. A blog táblagépvadászatot hirdetett, és 10 ezer dollárt ajánlott annak, aki valós fényképeket küld a táblagépről, 20 ezret, aki videón mutatja meg működés közben, 50 ezret egy olyan képért, amin Steve Jobs látható a géppel, és 100 ezret annak, aki a bloggerek kezébe adja egy órára kipróbálni.

Ilyen?
Ilyen?

Hogy csak a figyelemfelhívás volt-e a blog célja ezzel, vagy a pletykaterjesztők nevetségessé tétele, esetleg tényleg reménykedtek abban, hogy az Apple vagy egy partnercég alkalmazottja elcsábul az összegek hallatán, nem tudni. Mindenesetre a történet nem várt fordulatot vett a játék meghirdetése utáni napon: az Apple megbízásából dolgozó ügyvédi iroda kereste fel a blog szerkesztőit. A cég ügyvédei szerint a blog felhívása ipari kémkedésre való felbujtásnak számít, majd hosszasan sorolják, hogy ezzel Kalifornia állam mely törvényeit szegi meg a blog.

A Valleywag a felszólítás ellenére sem vette le a kincsvadászat hirdetését, viszont válaszposztjában az ügyvédi irodát a játék első nyertesének nyilvánította, hiszen a fenyegetéssel indirekt bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az Apple-nek igenis van rejtegetnivalója táblagépügyben. Mivel ez az eredetileg meghirdetett díjkategóriák egyikébe sem fért bele, a bloggerek külön ajándékcsomagot állítottak össze az ügyvédi iroda számára, többek között egy Dr. Szöszi 2. dvd-vel, és egy 25 dolláros Zune Marketplace ajándékutalvánnyal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!