Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robotszobalányt fejlesztettek Dél-Koreában

2010.01.18. 16:25
Takarít, mosógépet kezel és még a mikrohullámú sütővel is könnyedén elboldogul dél-koreai tudósok legújabb fejlesztése, a sétáló robotszobalány.

A Mahru-Z fantázianevű, emberszabású robot nemcsak mozgatható fejjel, valamint karokkal, lábakkal és hat ujjal rendelkezik, de háromdimenziós látásának köszönhetően felismeri és el is végzi a szükséges házimunkákat – számolt be a kutatók legújabb fejlesztéséről a helyi média. „Mahru-Z legnagyobb különlegessége abban a képességében rejlik, hogy észreveszi a tárgyakat és felismeri, hogy milyen feladatokat kell elvégezni, majd végre is hajtja azokat” – mondta el a Korea Times című lapnak adott interjújában, Ju Bam Dzse, a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kognitív robotokkal foglalkozó részlegének vezetője.

000T TRHkg3136423

„Felismeri az embereket, tudja használni a mikrohullámú sütőt, a mosógépet, a kenyérpirítót, valamint meg tud fogni szendvicseket, bögréket és minden egyebet, amit tárgyként érzékel” – tette  hozzá a szakember. Az intézménynek két évébe tellett a soha el nem fáradó szobalány kifejlesztése, amely 1,3 méter magas, tömege pedig 55 kilogramm. Az új robot képes együttműködni a még kerekeken guruló korábbi változatával, a Mahru-M-mel, mivel mindkettőjük könnyen irányítható egy távoli számítógépről.

Az emberi mozdulatok utánzásában a jelenleg legfejlettebbnek számító Mahru-Z amellett, hogy felismeri az elvégezendő apró feladatokat, a kutatók elmondása szerint még arra is képes, hogy olyan feltételek között dolgozzon, amelyek veszélyesek lehetnek az emberek számára. Ám mindezek ellenére a robot kereskedelmi forgalomba kerülése még meglehetősen messze van. A tudományos intézet évente nagyjából 3,5 millió dollárt (652 millió forint) költ a robot kutatásra. 2006 óta pedig némi állami támogatást is kapnak a munkájukhoz.