Mária
17 °C
29 °C

Jól alkalmazkodik a futó robot

2010.01.20. 11:05
Német kutatók olyan futó robotot fejlesztettek ki, amely rugalmasan képes váltogatni járásmódjait. A konstrukció újdonsága, hogy a különböző mozgásokat egyetlen központi hálózat hozza létre. A robotok képesek továbbá maguktól megtanulni egyszerű dolgokat.

A Max Planck Intézet, a Bernstein Komputeres Idegtudományi Központ és a Göttingeni Egyetem szakértői közösen hoztak létre egy hatlábú szerkezetet, amely a rovarokéhoz hasonló mozgásokra képes. A robot aszerint váltogatja járásának módjait, hogy éppen gyorsan vagy lassan kell másznia, vagy például egy akadályt kell leküzdenie.

A futó robot kifejlesztésénél a kutatók egy, az embernél és az állatoknál működő elvet követtek, mely szerint a folyton ismétlődő mozgásokat - mint például a járás vagy a légzés - kis idegrendszeri egységek irányítják. Az eddigi robotok minden egyes mozgástípusához külön ellenőrzőegység tartozott, míg az újdonság egyetlen eggyel megelégszik.

Az egyedüli központ előnye, hogy a robot egyszerűbben és gyorsabban képes tanulni. Amennyiben például egy emelkedőn kell felmennie úgy, hogy minél kevesebb energiát használjon fel, egy áramérzékelő jelzi neki, ha túl magas az energiafogyasztása. A robot ekkor addig variál, amíg nem talál olyan járási módot, amely kevesebb energiát fogyaszt.

Mivel a gép felismeri a lejtésszög és a mozgás típusa közti összefüggést, legközelebb már azonnal ki tudja választani a megfelelő módot. A kutatók középtávú célja, hogy olyan robotot építsenek, amely emberi ellenőrzéstől függetlenül képes működni.