Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jól alkalmazkodik a futó robot

2010.01.20. 11:05
Német kutatók olyan futó robotot fejlesztettek ki, amely rugalmasan képes váltogatni járásmódjait. A konstrukció újdonsága, hogy a különböző mozgásokat egyetlen központi hálózat hozza létre. A robotok képesek továbbá maguktól megtanulni egyszerű dolgokat.

A Max Planck Intézet, a Bernstein Komputeres Idegtudományi Központ és a Göttingeni Egyetem szakértői közösen hoztak létre egy hatlábú szerkezetet, amely a rovarokéhoz hasonló mozgásokra képes. A robot aszerint váltogatja járásának módjait, hogy éppen gyorsan vagy lassan kell másznia, vagy például egy akadályt kell leküzdenie.

A futó robot kifejlesztésénél a kutatók egy, az embernél és az állatoknál működő elvet követtek, mely szerint a folyton ismétlődő mozgásokat - mint például a járás vagy a légzés - kis idegrendszeri egységek irányítják. Az eddigi robotok minden egyes mozgástípusához külön ellenőrzőegység tartozott, míg az újdonság egyetlen eggyel megelégszik.

Az egyedüli központ előnye, hogy a robot egyszerűbben és gyorsabban képes tanulni. Amennyiben például egy emelkedőn kell felmennie úgy, hogy minél kevesebb energiát használjon fel, egy áramérzékelő jelzi neki, ha túl magas az energiafogyasztása. A robot ekkor addig variál, amíg nem talál olyan járási módot, amely kevesebb energiát fogyaszt.

Mivel a gép felismeri a lejtésszög és a mozgás típusa közti összefüggést, legközelebb már azonnal ki tudja választani a megfelelő módot. A kutatók középtávú célja, hogy olyan robotot építsenek, amely emberi ellenőrzéstől függetlenül képes működni.