Erzsébet
1 °C
4 °C

Feltörték a PlayStation3-at

2010.01.25. 19:55
George Hotz, aki 2007-ben az amerikai iPhone-okat az AT&T telefontársasághoz kötő rendszer feltörésével szerzett magának hírnevet, újabb hackertrófeát gyűjtött be: a Playstation3-at sikerült feltörnie. A Sony játékkonzolja három éve került a boltokba, és azóta nem sikerült senkinek elérnie, hogy kijátszva a rendszert, másolt játékokat futtasson a gépen, ezért a játékfejlesztők és a hackerek is egyre inkább feltörhetetlennek kezdték tartani a PS3 védelmét.

A 19 éves Hotz saját bevallása szerint öt hetet dolgozott a törésen, amiben hardveres buherálás és szoftveres támadás egyaránt szerepel. A hacker saját bevallása szerint még nem jutott be a PS3 minden védett rendszerébe, így a rendszermemóriába sem, de arra már sikerült rávennie a gépet, hogy a másolt, illetve a Playstation2-es játékok futtatását ne blokkolja. A BBC-nek Hotz annyit mondott, hogy a kíváncsiság és a kihívás motiválta, egyébként nem szokott játszani, a saját Playstation3 gépéhez is csak egy gyári játéka van, de azt sem kedveli különösebben.

A hacker azt ígérte, hogy ha teljes mértékben átveszi az uralmat a gép felett, egy könnyen használható, felhasználóbarát programot fog írni a törésre, és azt közkinccsé teszi az interneten. A Sony egyelőre csak annyit reagált a hírre, hogy kivizsgálják az ügyet. Hotz egyébként azt mondta, a törés közelebbről meg nem határozott jellegzetességei miatt a Sonynak nem lesz egyszerű bezárnia a biztonsági rést, amin keresztül bejutott a rendszerbe.

A játékkonzol feltörése, és a másolt játékok futtathatóvá tétele nem sok jót jelent a kiadó Sonynak, hiszen eddig a törés hiánya rákényszerítette a játékosokat a játékok megvásárlására, és ezzel együtt sem produkáltak a PS3-as játékok olyan eladási mutatókat, mint a közvetlen konkurens Xbox360, vagy a Wii. A törés nyilvánosságra kerülése utáni hónapok megmutatják majd, mennyire használják a játékosok a kalózverziókat a boltban megvett játék helyett, vagy inkább vásárlás előtt, kipróbálható demóként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?