Idősekre vigyázó robotrendszer készül

2010.04.05. 10:52
A többek között robotplatformból, hordozható állapotmonitorozó szerkezetből és okos szenzorokból álló rendszer idős személyek önálló otthoni életét fogja támogatni. Figyelme a vérnyomástól a helyes táprendig szinte mindenre kiterjed.
robot200

A 2009 decemberében kezdődött, három évesre tervezett uniós MOBISERV projekt célja olyan integrált otthoni környezet létrehozása idősek számára, amelyben az egészségfelügyelet, a táplálkozás és a mobilitás a legfontosabbak. A platform ezek mellett a kommunikációt is megkönnyíti (segíti a családtagokkal, rokonokkal és barátokkal való kapcsolattartást), hangfelismerés útján bevásárló-listákat készít stb.

A kivitelezésen hét európai uniós ország kilenc partnercégéből, intézményéből álló konzorcium dolgozik. Szokás szerint – hasonló törekvésekkel összevetve – ezúttal is multidiszciplináris kezdeményezésről van szó: a robotplatformot a francia Robosoft adja, a Nyugat-angliai Egyetemen (UWE, Bristol) robotikusok, ember-számítógép interakció specialisták és az idősekre tervezett technológiák szakértői dolgoznak együtt.

Az olasz Smartex és a svájci CSEM feladata okos szenzorok fejlesztése, míg a holland Smart Homes ezeket az okos szenzorokat kapcsolná össze az intelligens otthon koncepcióval. Az egészségügyi és táplálkozási feladatokkal az erre a területre specializálódott szintén holland St. Anna szolgáltató, valamint a görög Thesszaloniki Egyetem és a finn Lappeenranta Műszaki Egyetem foglalkoznak. A projektet az athéni Systema Technologies koordinálja.

Szenzorok az alsóneműben

A MOBISERV platform négy alapösszetevőből áll. A robotegységhez komoly feldolgozó, adattároló kapacitással rendelkező intelligens autonóm (fizikai) robot, szenzorok sokasága, tapasztalatgyűjtő, alkalmazkodó, gépitanuló-rendszer, érintőképernyő, beszédszintézis és -felismerés tartozik. Optikai felismerő, „okos otthon automatizáció” és kommunikációs, valamint az egészségi állapotot felügyelő, hordozható egység a másik három. Utóbbi érzékelőit belevarrják az alsóruházatba, és így monitoroznák a szervezet működésének létfontosságú paramétereit. Biztonságos távriasztó, az egészségügyi állapotról jelentést készítő és küldő és a táplálkozást nyomon követő rendszer is tartozna hozzá. A táplálkozásfelügyelet abból állna, hogy a gép figyelmeztetné használóját, mikor, mit kell ennie, innia, bevennie.

robot450

A Robosoft hamarosan a projekt rendelkezésére bocsát két Kompai robotot, amelyekkel az UWE és a Smart Homes kutatói által végzendő tesztek májusban kezdődnek meg. Először a tesztalanynak jelentkezett idős személyek – három felhasználói csoport az Egyesült Királyságban, három Hollandiában – körülményeit, környezetét, elvárásaikat és elképzeléseiket vizsgálják. Így próbálnak meggyőződni a használatra szánt technológiák hatásairól, hogy mennyire idegenkednek tőlük, mennyire fogadják el azokat, mire van szükségük. Közben persze arra is törekednek, hogy a tervezők jobban megértsék a majdani felhasználók életstílusát, és mindezeket figyelembe véve finomítanak platformjukon: könnyen kezelhetővé és minél intuitívabbá próbálják varázsolni.

Felhasználói forgatókönyvek

Első körben a robotot és a szenzorokkal feljavított okos textíliákat fogják bemutatni, és tesznek kísérletet teljesen informális kommunikációra. A csoportokon belül három életmódtípust vizsgálnak tüzetesebben: otthonukban egyedül élő személyeket, olyanokat, akik otthon élnek és mindennapos kezelésre járnak és idősotthonok lakóit. A kutatók felhasználói forgatókönyveket dolgoztatnak ki alanyaikkal, amelyek alapján specifikációkat hajtanának végre a platform első prototípusain. A tesztelés folyamatos lesz, mert csak így kapnak visszajelzést az esetleges hibákról, mi kezelhető könnyen, mi nem stb. Természetesen a robothasználat etikai oldaláról sem feledkeznek meg.  • Hírek
  • Bankszámla