Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Túl a csúcson a netbookok piaca

2010.04.28. 11:30
Az IDC piacelemző cég legutóbbi felmérése szerint a netbookok piaca túljutott a csúcson, nem képes tovább növekedni, és ahogy a világ lassan kimászik a gazdasági válságból, újra a nagyobb teljesítményű hordozható számítógépek felé fordul az érdeklődés.

A netbookkategóriát a notebookokon belül a kis méretű, könnyű, olcsó, és aránylag kis teljesítményű gépekre használják, amelyek az internetezésen felül már erőforrásigényesebb feladatokra nemigen jók (erre utal a név is). Az Asus Eee gépének sikere után minden nagyobb gyártó gyorsan kapcsolt, és lépett be az új piacra, ma már szinte minden cég gyárt netbookokat, aki csak számít a pécépiacon, így a HP, a Dell, az Acer és a Toshiba is.

A netbookon nagy része az Intel energiatakarékos és olcsó Atom processzorait használja, a cég pedig megerősítette, hogy visszaesett a kereslet a notebookgyártók felől az ilyen processzorokra az elmúlt negyedévben. 2009-ben 23-ról egészen 25 százalékra emelkedett az Atom részesedése az Intel által gyártott összes, mobil eszközökbe szánt processzor között. Ez az arány az idei első negyedévben 20,3 százalékra esett vissza.

Elemzők szerint ennek az lehet az oka, hogy a válságnak lassan vége, és az olcsóság, mint fő szempont egy notebook vásárlásánál, veszít a jelentőségéből. Fontosabb lesz a nagyobb számítási teljesítmény, a nagyobb képernyő és háttértár. A netbookok nem fognak eltűnni, csak az eddigi felülreprezentáltság után beáll az arányuk egy alacsonyabb szintre a pécépiacon, mondják a szakértők. Mindez együtt járhat a táblagépek, és az Apple iPadja után valószínűleg megszaporodó érintőképernyős gépek elterjedésével. Ezek jellemzően a brit ARM cég processzorait használják az Intel helyett.