Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Grafikus csipekből épít szuperszámítógépet a Cray

2010.09.24. 16:49
Az NVIDIA Tesla 20-as szériájú grafikus processzorait is fel fogja használni XE6-os szuperszámítógépeiben a piac egyik meghatározó cége, a Cray.

Ezt az idén májusban bemutatott konfigurációt eddig kizárólag AMD Opteron processzoros kiszerelésben kínálták. Jelenleg egy ilyen rendszer szerepel a világ legerősebb szuperszámítógépeit rangsoroló Top500-as lista júniusi kiadásában, a 95. helyen.

Az NVIDIA újabban olyan grafikus gyorsítókat készít, amelyek az ügyfeleink igényeinek megfelelnek. Olyan fejlesztéseket hajtottak végre, amelyek túlmutatnak a hagyományos grafikus csipeken – nyilatkozta Barry Bolding, a Cray termékekért felelős vezetője. Elmondta azt is, hogy a GPU-alapú rendszerek a néhány alkalmazást futtató adatközpontokban működnek hatékonyan, több száz alkalmazással dolgozó központokba viszont nem ajánlhatók.

A grafikus processzor valójában nem sokban különbözik egy vektorprocesszortól. Tudjuk, hogy a vektorprocesszorok annak idején nem minden alkalmazást tudtak hatékonyan futtatni. Most is van olyan alkalmazáscsoport, amelyben a GPU-k fenomenálisan teljesítenek, és egy másik csoport, ami az x86-os processzorokon sokkal jobban működik – magyarázta Bolding.

A két cég azt is közölte, hogy együttműködnek a grafikus gyorsítók HPC-rendszerekben és exaléptékű (másodpercenként egytrillió lebegőpontos művelet elvégzésére képes) felhasználás kutatásában, az ehhez szükséges technológiák fejlesztésében. Ezt a projektet az Egyesült Államok stratégiai (általában katonai célú) kutatásokat menedzselő intézete, a DARPA 25 millió dollárral támogatja.