Nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

2010.09.29. 00:00
A statisztikusok szerint az emberiség nagyjából tíz százaléka balkezes. Ez azt jelenti, hogy a direkt balkezeseknek szánt termékek piaca, kb. 680 millió ember, simán nagyobb, mint mondjuk az USA, Japán, Anglia és Németország lakossága együttvéve. Nem is csoda, hogy létezik speciálisan balkezeseknek készített gitár, mesterlövészpuska, és sörnyitó – és persze vannak balkezes egerek is, a legelsővel a Logitech jött ki 2006-ban. Innen már csak négy év kellett ahhoz, hogy megjelenjen az első, direkt gémereknek szánt balkezes csúcsegér, a Razer Death Adder Left Hand Edition.

Balkezeseknek rájuk szabott hardver híján több, különböző mértékben kényelmetlen lehetőségük van egeret tologatni a számítógép mellett. Például átszokhatnak arra, hogy jobb kézzel fogják az egeret. Vagy bal kézbe vehetik a jobb tenyérre tervezett egeret, opcionálisan felcserélve a gombokat, hogy a szokásos módon a mutatóujj nyomja a bal klikket, és a középső a jobbot. Viszont az egér oldalán levő, eredetileg hüvelykujjas nyomkodásra kitalált gombok így a kisujj alá kerülnek, ami egyet jelent a használhatatlansággal, hacsak nem vagyunk mellékesen virtuóz zongoristák. Vagy lehet venni direkt balkezesekre tervezett egeret, ami logikus dolog lenne, ennek ellenére abszolút nem reprezentatív felmérésünk azt mutatta, itthon kevesen használnak ilyet.

A balkezes DeathAdder a puszta technikai adatok alapján mindenképpen a gémer csúcsegerek közé tartozik: 3500 dpi a felbontása, 1 ms a válaszideje, és kibír 15 g gyorsulást (ami egyébként bő másfélszerese annak, ami a vadászpilótákra vár rázósabb bevetések közben). Mivel a legutóbbi nagy egértesztünk azt mutatta, a számok önmagukban igazából semmit nem jelentenek, az egeret három balkezes tesztalannyal próbáltattuk ki, akik – ha már játékokra specializált kütyü a DeathAdder – a normál napi használat mellett játékokat is nyúztak vele: Panic, az Index egyik programozója Counter-Strike-ot és Starcraft 2-t, másik két teszterünk, Alexandra és Roland pedig World of Warcraftot.

Enyhén élvezetes...

Hogy a DeathAdder jól néz ki, nem meglepő, a Razer mindegyik egerénél a csúcson van az optikai tuning. „Letisztult, minimalista forma, a mattfekete designt nem sikerült elrontani a már-már bántóan kék háttérvilágítású logóval sem, ami szerencsére szoftveresen kikapcsolhat” – dicsérte Panic a külsőt. „Kicsit bumszli, ám ránézésre kellemesen használható. A visszafogott dizájnt csak az egér tetején felvillanó nonfiguratív kék led töri meg, ízlésesen és nem hivalkodóan”, teszi hozzá női teszterünk, aki jellemző módon egyetlenként vette észre, hogy az egérnek már a csomagolása is balkezes, vagyis a doboza a bal oldalon nyílik.

„A formája elsőre kicsit szokatlan, nekem két napig fájt tőle a kezem. Kétszer cseréltem le játék közben a régire, de a harmadik alkalomra megszoktam” – vezeti fel Roland a fő problémát, miszerint a DeathAddretől fáj az ember keze. Panicnak nem sikerült a beszoktatás: „Két hét alatt nem sikerült igazán barátságot kötnünk, sehogy se állt kézre, sőt az átlagos napi használatba rendszeresen belefájdult a kezem, ami a régi megszokott egérrel nem fordult elő.”

Alexandrának a mérettel is gondja akadt: „Bár itt-ott nagyobb darab, mint a megszokott modellek, „szolíd sörhas remek kispárna” alapon bizakodtam abban, hogy a játék élvezetes lesz. A bal és jobb gombok remekül működnek, bár a vékony női ujjak elvesznek a széles és karimás kialakításon. Az oldalsó gombok közül csak az egyiket érem el, azt sem kényelmesen. A másik használatához el kell engednem az egeret, és odébb csúsztatnom a kezem. Hamar elkezd görcsölni a kéz, megfeszülni az arcizom, elszakadni a húr.”

A kényelmetlenségért cserébe viszont halálos pontosságot ad a DeathAdder az egyszeri balkezesnek. „A gyors és pontos pozicionálásban hozta a kategóriájától elvárt formát, panasz nem lehet rá. A tapintása kellemes, több órás használat után se ragad hozzá az ember keze.”, mondta Panic, Roland is a tökéletes célzást dicsérte, de Alexandrát már ez sem győzte meg: „Egy dolog remekül megy, a forgás. Ám ez a magas dpi-nek köszönhető, vajmi kevés köze van ahhoz, hogy ez kifejezetten balkezes-, inkább ahhoz, hogy játékra fejlesztett az egér”.

...de inkább fájdalmas

Jól néz ki, de fáj tőle az ember keze, pontos és hatékony, de nehéz megszokni, és nem női kézre tervezték (pedig a női játékos ma már annyira nem ritkaság) – nagyjából ez volt három tesztelőnk ítélete. Szegény balkezeseknek tehát dupla szívás a sorsuk: miután keserves kínok között rászoktatták magukat a jobbkezes egérre, most ugyanezt kell végigjárniuk a balkezesre visszaszokással is. Vigasztalja őket a tudat, hogy cserébe brit tudósok kimutatták, magasabb az átlagos fizetésük, mint a jobbkezeseké.

Ítéletek egy mondatban

Alexandra: Aktív játék közben használata körülményes és fájdalmas lehet. Ám akinek elég nagy a keze, és enyhe mazochista hajlamát próbálja otthona falai között tartani, annak ideális választás.

Panic: Világéletemben jobbkezes egeret használtam, lehetőleg vezeték nélkülit, így sok év beidegződésével, meg egy egérkábellel kellett megküzdenem. Fel is adtam, és visszaváltottam a megszokottra.

Roland: Két napig fájt tőle a kezem, de végül megszoktam. A precizitása, a gombjai (az első-oldalsó kivételével) szinte tökéletesek, a design bejön, a borítás is kellemes érzetet ad.

A DeathAdder Left Hand Editiont a Pixeltől kaptuk tesztelésre.  • Tippek
  • Hírek